IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Европа ще излезе от кризата с дисциплина, солидарност и отговорност

Президентът иска по-прости правилата за управление на европейските проекти, стандартизиране на обществените поръчки и ускоряване на процеса на децентрализация

18:50 | 15.10.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: Ройтерс

За опростяване на правилата за управление на европейските проекти, за стандартизиране на обществените поръчки и за продължаване на процеса на децентрализация се обяви днес президентът Росен Плевнелиев, който откри в Пловдив осмата Годишна среща на местните власти в България.

В обръщението си към кметовете от цялата страна Плевнелиев открои приемствеността, стратегическия и интегриран подход като основни фактори на развитието в България. „Без значение кой и кога е на власт в държавата трябва да постигаме стратегическите си цели”, каза той.

Президентът бе категоричен, че растежът на регионите у нас може да се случи с реформи на местно ниво, мерки за конкурентоспособност и с добра бизнес среда.

Той постави акцент върху процедурите за възлагане на обществени поръчки, които са основната причини за забавянето на проектите на общините по оперативните програми на ЕС. При констатирани над 70% нередности по процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) трябва да се направят съответните изводи, призова държавният глава.

Той предупреди, че около 40 млн. лева са финансовите корекции, свързани с нарушения по ЗОП, което може да затрудни съществено много общини, въпреки че сумата изглежда малка спрямо разплатените до момента 4.3 млрд. лева от еврофондовете. През 2013 г. само по ОП „Регионално развитие” трябва да бъдат разплатени 1 млрд. лева и това е сериозно изпитание, което изисква ускоряване на темповете на реализация на проектите, добави Плевнелиев.

Той предложи да бъдат стандартизирани процедурите по ЗОП за всички общини, което многократно ще повиши ефективността и прозрачността по проекти за изграждането на детски градини, за културни атракции, за пътища и за подобряване на градската среда. Президентът призова също така за интегриран подход с комплексни и интегрирани проекти в изработваните към момента стратегии и планове за общинско развитие.

Президентът посочи, че промените в Закона за насърчаване на инвестициите и Закона за публично-частното партньорство предоставят нови възможности на българските общини. Задължително е осъществяването на административната реформа, на проектите за електронното правителство и за електронна община, както и завършването на реформата във водния сектор, където общините имат важна роля, смята той.

Държавният глава даде висока оценка на изпълнението на Стратегията за децентрализация. Една от основните положителни промени е възможността на общините да повишат приходите си от концесии за добив на подземни богатства и от археологически културни ценности, посочи той.

Регламентираното разпределение на субсидиите за общински пътища и правомощията им за управление на ресурсите също са стъпки в правилната посока. На общините трябва да се предоставят допълнителни права на собственост и за управление на инфраструктурни обекти с местно и регионално значение като пристанища, летища, транспортни терминали, културни и археологични ценности, добави Плевнелиев.

В обръщението си към кметовете той формулира три принципа за излизане на Европа от кризата – дисциплина, солидарност и отговорност. „Това са принципи, в които България е за пример”, подчерта президентът.

Реформите за конкурентоспособност и за растеж е необходимо да се проведат навсякъде в Европа и тук България също е взела своите тежки решения, припомни той. „Най-големите проблеми на Европа днес са дълговата криза, безработицата и социалното неравенство, но те не трябва да ни отклоняват от целта за силна и интегрирана Европа”, изтъкна още държавният глава.

Той коментира, че дебатът около Нобеловата награда за мир, връчена на Европейския съюз, се използва от „някои европейски лидери”, за да изместят дебата за „успеха и смисъла на ЕС”. “Това е успех, който ни обединява, а не ни разединява. Това е успех, който се измерва с безпрецедентен от 70 години насам мир, човешко достойнство и просперитет. Европа заслужава Нобеловата награда за мир, както никой друг, а Европа е всеки един от нас”, категоричен беше президентът Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kristina_ap
преди 11 години
Европа ще излезе от кризата и без Плевнелиев, така че и да се изказва все тая :). По-добре да се ориентира върху това да помогне българите да подобрят стандарта си на живот, защото в момента е много нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
baritona
преди 11 години
За каква дисциплина говори Росен? Може би за тази дето я спазват в Гърция или за тази, която се очертава в Португалия? Няма никаква дисциплина, трябват пари! Нещата не са толкова розови, колкото се опитва да ги изкара нашия президент с розови очила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dtpopov
преди 11 години
Абе хора, Росен за каква по-точно дисциплина е тръгнал да говори, че аз нещо изобщо не мога да разбера? Той изобщо има ли си представа каква е ситиацията в нашата стран, че и в Европа, или това е неговия пореден гаф като президент на тази държава? Това е просто поредното безобразие от негова страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Isumu
преди 11 години
"...Държавният глава даде висока оценка на изпълнението на Стратегията за децентрализация." ...хаххаха, ще кажеш че кракът му не е стъпвал в ПРОВИНЦИЯТА. Такава децентрализация се случва, че за 20 години преход не 1 напред и 2 назад, а направо 0 напред и 10 назад. Ако с промените свързани с доходи от подземни богатства и местенето на зам.-министъра по туризма в Пловдив има предвид децентрализация, то по-добре да го предложим за президент на ЕС, че там поне ще знае за какво говори (не че и това е сигурно)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Тези три неща за кои страни от Европа се отнасят, че не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още