IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Истината за тоталитарния режим бе удобно подменена

Истината за режима трябва да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, смята президентът

18:28 | 28.05.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Президентството на Република България</em></p>

Снимка: Президентството на Република България

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

На остров Персин той участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви, предава Dnes.bg.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. "За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи", посочи Росен Плевнелиев. "Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава. 

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. "Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

"Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. "Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си", каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Плевнелиев: Истината за тоталитарния режим бе удобно подменена"===Мдаа ...така си е! Кой да знае по добре!? Само една "Савченко" ни трябва за пример! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Плевнелиев: Истината за тоталитарния режим бе удобно подменена"===Мдаа ...така си е! Кой да знае по добре!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Докладва Г. Вутев-секретар на ФК на ДКМС на ФРЕ, който представя проекта за оценки на студентите-комунисти. Там на първо място се мъдрят името и презимето Росен ПлевнелиевДо Бюрото на ВК на БКПпри ВМЕИ В.И. ЛенинДокладна запискаот Сергей Шишов председател на кадровата комисия, секретар на ВК на БКП и проф. Стоян Стоянов зам.-ректорОтносно: Предложенията за участие в конкурси за асистенти и научни сътрудници2. Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането до конкурси за преподаватели асистенти и научни сътрудници на следните кандидати: Костадин Георгиев Балджиев ПИИС Цветанка Иванова Гунчева ЦФВС (Архив на ВМЕИ Ленин, Протоколи от заседанията на ВК, общите събрания на партийната организация и материалите към тях, 14.07 10.11.1986 г., ДА-София, ф. 1734, оп. 16, а.е. 4, л. 10-12)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
trendline
преди 7 години
Какво да коментираш, бита карта от на-слабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
разни извадки, цитат : "Там на първо място се мъдрят името и презимето Росен Плевнелиев. Вижте факсимилето, за да се запознаете с поредната отвратителна истина за тайното комунистическо минало на днешния президент .......По първа точка от дневния ред:Докладва Г. Вутев секретар на ФК на ДКМС на ФРЕ, който представи проекта за преценки разглеждани на заседание на ФК на ДКМС на следните комунисти:1. Росен Плевнелиев много добраПо втора точка от дневния ред докладва Евелин Стоев, председател на комисията по проекта за състава на ФК на ДКМС на ФРЕ следните предложения:1. Белослав Белчев, член на БКП, III курс, ЕТ2. Росен Плевнелиев, член на БКП, III курсФК на БКП не дава съгласие за участието на С. Епитропова в конкурса поради лош класово-партиен произход (Архив на ВМЕИ Ленин, Протоколи от заседанията на партийния комитет на факултет Радиоелектроника, общите събрания и материалите към тях, 27.10.86 29.12.86 г., ДА-София, ф. 4370, оп. 2, а.е. 3, л. 48, 78)http://politikata.net/94262/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
цитат: " Росен Плевнелиев обаче бие всички по политическо безсрамие и наглост. 1 декември 1986 г. е. Факултетният комитет на БКП при Факултета по радиоелектроника във ВМЕИ Ленин провежда заседание, чиито дневен ред включва две точки: приемане на преценки на студенти-комунисти, членове на ФК на ДКМС и обсъждане и утвърждаване на проект за състав на ФК на ДКМС. Докладва Г. Вутев-секретар на ФК на ДКМС на ФРЕ, който представя проекта за оценки на студентите-комунисти. Там на първо място се мъдрят името и презимето Росен Плевнелиев. Вижте факсимилето, за да се запознаете с поредната отвратителна истина за тайното комунистическо минало на днешния президент " http://politikata.net/94262/ .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Гоуем *** бате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Е това беше яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
**** ********* ********* ********* ****** **************!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Хамелеоните (Chamaeleonidae) са семейство влечуги.Хамелеоните обитават Африка и Мадагаскар. Някои видове съществуват и в Южна Европа и Азия. Хамелеоните обитават тропиците, дъждовните гори, саваните, полупустините и степите.Някои представители на този вид малкоподвижни влечуги са прочути със способността си да променят окраската в зависимост от фона на околната среда."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още