IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев насрочи референдума за 6 ноември заедно с президентските избори

Гражданите ще отговарят на въпроси за задължителния вот, мажоритарния избор и финансирането на партиите

12:51 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Националният референдум ще се проведе на 6 ноември 2016 г. заедно с президентските избори. Това е записано в указ на президента Росен Плевнелиев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Гражданите ще отговарят на въпросите: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. 



Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум те се провеждат на една и съща дата.

В съобщението се казва още, че ранното определяне на датата ще даде възможност на държавните органи и партиите да подготвят националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още