IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Нека дебатът в НС за дълга да бъде с аргументи

Когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения, заяви президентът

11:49 | 25.02.15 г. 4
Плевнелиев: Нека дебатът в НС за дълга да бъде с аргументи

Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи, нека да се изяснят точно цифрите, каза президентът Росен Плевнелиев по повод новия новия заем от 8 милиарда евро, чиято ратификация днес Народното събрание трябва да гласува.

Дългът е изключително важен за кабинета, но не е ясно дали ще мине през парламента, защото против него се обявиха повечето от парламентарно представените сили.

Президентът обаче е категоричен, че тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения.

"Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани. Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 години насам, когато Европейската централна банка обявява лихва от минус 0,2% и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл. Следователно трябва да има дебат, който е разумен, с аргументи, и да се прецени дали заемът трябва да бъде 16 млрд. (лева, бел. ред.), кога ще се тегли, за какъв период от време, колко голям да бъде - това, разбира се, са подробности", заяви той.

По думите му никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държави.

Президентът призова и да не се политизира излишно.

"Трябва да го направим с аргументи, отговорно", посочи Плевнелиев и допълни, че парламентът е на ход. Според него, ако при една такава елементарна, ясна ситуация, в която има и много сериозен смисъл, българският политически елит се провали, това означава нова фаза на нестабилност, която никой не си пожелава.

В зала „Тържествена“ на Централния военен клуб президентът Росен Плевнелиев участва в научна конференция на тема „Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове“. По думите му политиците трябва да оставят армията на спокойствие, защото тя служи вярно и почтено на българския народ.

„Съдбата на българския офицер е съществен дял от нашата национална история и въпросите са повече от отговорите. Днешният дебат ще допринесе за повече яснота и затова колко е важно да говорим", заяви Плевнелиев.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Дебата е горе долу такъв : " Вие нали откраднахте? Какво оставихте за нас! Празна каца ! ? Сега и ние искаме това което се полага на управляващи! Щом няма в кацата ще я напълним с дълг! " :)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Аргументите в парламента са: Колко процента ни давате за да гласуваме дълга?Различните трактовки са за пред публиката, а истинските аргументи са си в много конкретен кеш :) ГЕРБ няма да получат безплатен обяд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Господин Президент, ето ви един аргумент: Защо да продължаваме със социалните безумия и с бюджетните дефицити на предишните гадни комунисти и мафиотите от ДПС? Правителството на ГЕРБ по-различно ли е от тях и в какво точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
Плевнелиев: Нека дебатът в НС за дълга да бъде с аргументи............... нека някои хора да си стоят там, където им е мястото. Зад метлата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още