IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Оставам в политиката, но няма да правя партия

Много често се сочи Брюксел като удобно извинение на национални провали, смята президентът

12:32 | 02.07.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аз казах "оставам в политиката". Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Където и да съм, каквото и да правя, ще продължа да служа на българския народ и демокрация. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник "24 часа".

„Аз казах: "Веднъж президент, винаги президент", което означава, че съм извадил своите изводи, включително и от действията на други български президенти и се уча от техните грешки […] Нова политическа партия няма да правя, в политическа партия няма да ставам член. Не станах президент заради властта на президента“, допълва той. 

По думите му Плевнелиев представлява достойно България по света и държи посоката към европейското демократично развитие. „Смятам, че това е труден, но достоен и успешен мандат в турбулентни времена. Оставам посветен на българската демокрация, на българската държава и на българския народ, където и да се намирам. Оставам активен в българския политически живот", добави президентът.

Според него Европа минава през турбулентни времена. "Сега е време, в което трябва да бъдем единни и на висотата на очакванията на гражданите. Великобритания осъмна силно разделена, както никога досега. Политиците не бива да допускат това", добави той.

"Много често се сочи Брюксел като удобно извинение на национални провали. Много често приватизираме успеха, а неуспеха прехвърляме към Европейската комисия. Много често губим смисъла, защото затъваме във всекидневните политически битки на отделните партии. За мен ЕС е съюз за мир. Мир е възможен тогава, когато има правила, които важат за всички. ЕС прави националните държави силни, с общи правила и платформи за развитие на всяка една от тях. И съм абсолютно убеден, че най-големият резултат от ЕС е да може в Европа да има мир 70 години. Трето поколение на континента не знае какво е война. В България се наслаждаваме на свобода, каквато никога не сме имали, и забравяме къде бяхме преди 25 години. Затова казвам: ЕС даде мир, общ пазар, което е предпоставка за конкурентоспособност. Оставям за всички въпросителната какво би било, ако го няма този съюз за мир", каза още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Защо ако напиша каквото мисля за ТОЯ, ще излязат само звездички? Чудна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
STRAHO
преди 7 години
"Плевнелиев: Оставам в политиката, но няма да правя партия..." ....====....ще дебна в засада и в очакване моят час да удари отново! Сега може и да не ме искат 95% от българите но....НПО -тата ще поработят по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 22
Путко Мафани
преди 7 години
Ей *** разкарай се и не си навирай наглата офшорна мутра повече.Изчезни не желая да те виждам скапан некадърник.И до декември си затвори мръсната уста щото ще се.ра в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 23
ing5rov
преди 7 години
Ако цитирам Вацев , нека да остане още един мандат , да обедини всички българи още по здраво...срещу себе си.Аз казах: "Веднъж президент, винаги президент", което означава, че съм извадил своите изводи, включително и от действията на други български президенти и се уча от техните грешки..."А пък от делата на Плевелиев трябва да се напише наръчник , за това което президентът на бива да прави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още