IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев предложи сътрудничество на Египет в областта на енергетиката

Промените в климата са глобални и изискват глобален отговор, заяви президентът в централата на ООН

13:53 | 24.09.14 г.
Плевнелиев предложи сътрудничество на Египет в областта на енергетиката

България има експертен потенциал във всички сектори на енергетиката и може да бъде полезна в развитието на енергийната система в Египет. Това коментира Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси в централата на ООН в Ню Йорк.

По време на разговорите е било коментирано двустранното сътрудничество между държавите чрез реализирането на повече съвместни проекти, става ясно от съобщението на пресслужбата на държавния глава. Двете държави имат обща визия за необходимостта от модернизация и привличането на повече инвестиции в ключови сектори, като управлението на водните ресурси, транспортната инфраструктура и енергетиката, е било посочено на срещата.

Росен Плевнелиев е предложил сътрудничеството на страната ни при развитието на транспортните и енергийни системи на Египет.

„Имаме експертен потенциал във всички сектори на енергетиката – атомна, водноелектрическа, от възобновяеми енергийни, и можем да предложим най-доброто съотношение между цена и качество“, подчерта българският президент. От друга страна, Египет може да инвестира в българското земеделие и износ на храни.

По данни на българското Министерство на икономиката и енергетиката през първите три месеца на годината стокообменът между двете страни се изчислява на 112,1 млн. долара. Прави впечатление рязкото понижение на стойността на износа на България към арабската държава – с малко над 33% до 38,7 млн. долара. За сметка на това вносът от Египет е нараснал с 315% до 73,4 млн. долара.

България изнася основно рафинирана мед, химична дървесна маса и каолин. От Египет внасяме сурови нефтени масла и азотни торове.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев участва в Срещата на високо равнище за промените в климата. В своето изказване той посочи, че промените са глобални и изискват глобален отговор.

“Промяната на климата не е илюзия”, заяви президентът и подчерта усилията на страната ни за преодоляване на тежките щети, нанесени от неочаквано обилните валежи в България през последните месеци. “

Плевнелиев посочи, че България работи за приемането на национална Стратегия за адаптиране към климатичните промени до 2030 година.Това ще бъде документ, основан на “анализ на всеки отделен сектор и на прагматични действия по отношение на здравеопазването, управлението на водните и горските ресурси, селското стопанство, туризма, инфраструктурата, транспорта и енергетиката”, уточни той.

“България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз и работи за изграждането на интерконекторни връзки с газопреносните системи на своите съседи”, заяви президентът.

Според него промяната на отношението към енергийния сектор е от ключово значение за ограничаване на глобалното затопляне, а достъпът до енергийни ресурси - въпрос на сигурност за всяка страна.

“Енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който се търгува и споделя. Затова държавите трябва да либерализират енергийните си пазари и да диверсифицират доставчиците на енергия”, категоричен беше Плевнелиев в своето изказване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още