IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Работим за нова вълна австрийски инвестиции у нас

В периода 1996 – 2014 година австрийските инвеститори са вложили 6 млрд. евро в икономиката на България

20:13 | 17.03.15 г. 6
Плевнелиев: Работим за нова вълна австрийски инвестиции у нас

България ще се опита да привлече нова вълна от австрийски инвеститори у нас, стана ясно от думите на държавния глава Росен Плевнелиев след срещата му с австрийския му колега Хайнц Фишер.

Австрия е един от водещите инвеститори в България, но има потенциал за още по-активно икономическо сътрудничество между двете страни, посочи още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

В периода 1996 – 2014 година австрийските инвестиции у нас са близо 6 млрд. евро – основно в сектори като електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, както и в тежката и леката промишленост. През 2014 година с 40% се увеличава и броят на австрийските туристи, посетили България, посочи още президентът.

„Нашите амбиции са още по-големи и ние заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в България“, посочи българският държавен глава. Федералният президент Фишер също изтъкна доброто икономическо сътрудничество между България и Австрия и изрази надежда за още по-тесен двустранен диалог занапред.

„Сега сме партньори в европейското семейство - нещо немислимо преди 30 години“, допълни той.

На срещата двамата са обсъдили още европейската интеграция на Западните Балкани и ситуацията в Украйна.  Президентът Плевнелиев отново застъпи позицията за мирно и демократично решаване на кризата в Украйна при спазване на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

Според Хайнц Фишер развитието на ситуацията в Украйна през последната година показва, че международното право трябва да бъде защитавано, а проблемите трябва да бъдат решавани с преговори, а не с използването на военна сила. Австрийският президент изрази надежда споразуменията от Минск да бъдат спазвани.

Визитата на президента Плевнелиев в Австрия продължава и утре със среща в град Санкт Пьолтен с министър-председателя на Федералната провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
"През 2014 година с 40% се увеличава и броят на австрийските туристи, посетили България, посочи още президентът."Ако са били 100 и са станали 140 по никакъв начин не ме успокоява това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
Отново е ходил за тайна среща с шефа на ЕВН нашият смешен президент! Отишъл е да си търси комисионните от увелечението на тока нали трябва да си строй хотелите около Баня и Банско! В 1350 годишната истори на България не сме имали такъв простоват и смешен президент който донесе толкова трагедия и пропуски на Българкият народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
VicKing
преди 9 години
Вземи поработи малко и за простичкия българин гусин Президент! Припознай се в него ако ти стиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Най-вероятно Фишер го е поздравил на ушенце за твърдата позиция по Южен поток с топлото и дружеско "Fick dich, blode ***!"... хехе!Щото Плювньо и ХЪБита сготвиха с ориз (поне) три държави след нас по тръбата и Австрия е една от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"основно в сектори като електроразпределение, телекомуникации, енергетика, ..."Без коментар ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
толко и те зачитат австрийците тоя ***, само като погледнах, къде го пратили в Sankt Poelten с някой си *** да се вижда, нито с канцлера Faymann, нито президента Fischer.... Пълен аутсайдер, преценили са го колко струва ...... Май ше го пратят в Сашш от там да си търси инвестицийте, че австрийските банки в момента губят страшно много от Русия и тоя Офшорналиев кви тъпотии дрънкаше против тях, австрииците ше му каат, айде хои си вземи сам нашите загуби от Раша ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още