IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ще работим за енергийна и икономическа свързаност на Балканския регион

Българският президент и хърватският му колега Иво Йосипович обсъдиха възможните сфери за сътрудничество

15:54 | 14.10.13 г. 3
<p>
	Росен Плевнелиев (вдясно) се срещна с хърватския си колега Иво Йосипович. Снимка:<em> БТА</em></p>

Росен Плевнелиев (вдясно) се срещна с хърватския си колега Иво Йосипович. Снимка: БТА

Трябва да работим за свързаност на всички мрежи в региона, коментира президентът Росен Плевнелиев след срещата с хърватския му колега Иво Йосипович. Двамата са дискутирали програмите за енергийна ефективност, либерализация и енергийна диверсификация, стана ясно още от думите на Плевнелиев, цитирани от Агенция „Фокус“.

Президентът направи паралел със страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), които са постигнали пълна енергийна свързаност. Това е помогнало за просперитета на страните и привличане на инвеститори и подобна свързаност трябва да бъде постигната и в нашия регион.

От думите на Плевнелиев стана ясно още, че България има интерес от развитието на проекта за терминал за втечнен газ в Хърватия, където могат да бъдат получавани доставки от цял свят, включително и шистов газ от САЩ.

Той посочи обаче, че за реализацията на това ще трябва да бъдат построени интерконекторни връзки между Хърватия и Сърбия, както и между Сърбия и България, по които вече се работи. „От друга страна, чрез връзката на България към Трансатлантическия петролопровод, така наречения (ТАР), ние можем да осигурим обратната връзка на азерски газ към региона на Югоизточна Европа", заяви президентът Плевнелиев.

"Действително няма да има достатъчно инвеститори в този регион, ако ние не направим икономиките си в достатъчно голяма степен съвместими с европейската, за да очакваме развитие в региона. Един от най-важните аспекти в този смисъл е изграждането на инфраструктура, защото действително транспортните и енергийните коридори са твърде, твърде важни за нашето бъдеще", каза от своя страна хърватският президент Иво Йосипович.

Освен енергийните въпроси тема на разговорите между двете страни са били още и интеграцията в Шенгенската зона, икономическото сътрудничество и проблемът със сирийските бежанци.

Когато държава като България е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби, поради това разкрачено положение, в което се намираме, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

"В България ние тълкуваме отлагането на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, като по-скоро политически, отколкото технически въпрос“, обясни още той и допълни, че е видимо, че технически страната ни изпълнява изискванията за членство.

Смесената българо-хърватска комисия за икономическо сътрудничество ще активизира дейността си, а посредством диалога на търговско-промишлените палати фирми и от двете страни ще получават актуална информация за възможностите за инвестиции, съобщават още от персцентъра на Президентството. Тази мярка е с цел подобряването на икономическото сътрудничество между двете държави.

“Очаквам предстоящият българо-хърватски бизнес форум също да даде положителни резултати в тази насока”, подчерта още Плевнелиев. Според статистиката на годишния стокообмен между България и Хърватия възлиза на 110 млн. евро, а това не отговаря на възможностите на двете държави, е било общата позиция на двамата държавни глави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Всичко би коментирал нашият президент стига да не е темата за Консултативния съвет (според него няма бежанци у нас) или за паричното и имотното му състояние. Иначе с блясък в очите говори за прозрачност, почтеност и т.н. И хич не го е страх от Волен и разни други настоятелни "питачи", като тези пред вратата му всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Язък, само един (+) мога да ти цъкна! - и като се облизва се издава ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Търнокоп! Кат бате Ицо, най-умен изглежда като не се обажда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още