IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев започва консултации с партиите от утре

Президентът призова за пристъпване към избори, без да се губи време

15:29 | 21.02.13 г. 4
Плевнелиев започва консултации с партиите от утре

                                                                                                                От: Веселина Йорданова

Служебното правителство ще работи без Народно събрание, разпускането му означава да отложим голяма част от проблемите, които извадиха хората на улицата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си изявление след политическат акриза у нас.

Политическите партии да призоват своите симпатизанти да избягват провокациите, заяви държавният глава на пресконференция, която беше отложена с три часа заради продължилите в парламента дебати при гласуването на оставката на кабинета Борисов.

Утре президентът започва консултации с всички парламентарни групи заедно, за да няма съмнение за тайни уговорки.

В понеделник президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Отговорната позиция на правителството според мен беше да си довърши мандата. Вчера и аз бях изненадан, когато внезапно бе обявена оставката на правителството, заяви той.

Плевнелиев настоя партиите да не абдикират от задълженията си в парламента, макар парламентът до голяма степен да е изчерпал обществената си подкрепа.

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават, бяха първите думи на президента. Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите, сметките за ток също не зависят от Конституцията, заяви той.

По думите му мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството. Активните политики обаче могат да се водят от легитимно правителство.

Плевнелиев заяви, че в стиуация на криза политиците трябва да покажат държавническо поведение.
"Против съм прибързаните решения. Като президент апелирам към всички – това е нашата държава, нека не я обричаме на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на ВНС трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени се искат и по тях предварително да се постигне широк обществен консенсус. Нека действаме с разум и отговорност, без излишни емоции", заяви президентът.

В изявлението си президентът посочи още:

„Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката. След като навсякъде в Европейския съюз гражданите имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България. Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от Правителството, а не от Конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността и за премахване на монополите могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство.

Казвам го ясно и недвусмислено – служебното правителство не може да извърши радикални  промени, защото има тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони.
       
Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително. Най-важната от тях е да се гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по един демократичен начин. Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме.
       
В понеделник връчвам мандата за съставяне на Правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следват вторият и третият – бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса - това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата.”

Още новини от България можете да четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
delinda_dilain
преди 11 години
Колкото и да говори, каквито и красиви въображаеми картини да ни рисува, този президент просто на може да излезе от сянката на безличието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
mnz
преди 11 години
Стига с тези протести, нали вече Борисов подаде оставката на кабинета?Ако нещата така продължават и в неделя с протести, може би едно военно положение ще успокои нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
roman_jordanov
преди 11 години
Не го харесвам този президент! За мен той работи за изпълнителната власт и най-вече за премира в оставка - Бойко Борисов! Вече повече от една година е президент, а дори не смее да покаже първата дама! Що за президент е тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deqn1234
преди 11 години
Дори ако може по-скоро, защото на България и трябва ново правителство, защото нещата могат да ескалират много сериозно от непрекъснатите протести, които са денем и нощем. В неделя ще бъде нещо страшно, така че Росен да внимава какви ги върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още