Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По 300 лв. помощ за над 100 хил. семейства с деца, записани в I и в VIII клас

Близо 10 000 декларации за данъчни облекчения за деца са подадени още в първите два дни от срока, съобщиха от Национална агенция за приходите

По 300 лв. помощ за над 100 хил. семейства с деца, записани в I и в VIII клас

Снимка: БГНЕС

Над 100 000 семейства на деца, записани в първи и в осми клас на държавните и общинските училища през тази учебна година, ще получат еднократна помощ от 300 лв., съобщава Агенцията за социално подпомагане.

За първи път такава финансова подкрепа се изплаща на всички кандидатствали родители на първокласници и осмокласници, независимо от семейните доходи.

Сумата ще се изплаща на два транша - първата половина след влизането в сила на заповедта за отпускането, а втората - в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. 

Още по темата

Близо 10 000 декларации за данъчни облекчения за деца са подадени още в първите два дни от срока, съобщиава Национална агенция за приходите (НАП), цитирана от БНР.

Тази година за семейства с едно дете единият от родителите може да ползва облекчението от 450 лв., за семейства с две деца – 900 лв., и при три деца - 1350 лв.

Лорета Цветкова от приходната агенция уточни, че ако единият родител няма достатъчно големи доходи, за да получи цялото облекчение, то може да се подели между двамата и даде пример със семейство с две деца и двама родители, които имат данъчна основа от 7000 лв.

„Единият родител подава декларация, примерно при работодателя си, като декларира и двете деца, и ползва облекчението до размера на основата от 7000. Другият родител може да ползва разликата от 2000 като отново декларира двете деца с подаване на годишната данъчна декларация“, изтъква Цветкова.

До края на декември родителите, които искат да използват данъчното облекчение през работодателя, могат да подадат декларация при него. В противен случай облекчението може да се получи чрез подаването на годишната данъчна декларация от 10 януари до 3 май догодина, но възстановяването ще става до един месец след подаването на документа. Задължително условие е да няма задължения към хазната.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми