IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 4 почивни дни за Великден и Коледа през 2017 г.

Правителството вече няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно дни за неприсъствени

12:21 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Сничка: Pixabay</em></p>

Сничка: Pixabay

Депутатите сложиха край на дългите уикенди и отработването в събота. Това стана с окончателното приемане на поправки в Кодекса на труда, внесени от социалното министерство.

С новите правила за почивните дни ще усетим промяната още в началото на следващата година, защото понеделник, 2 януари 2017 г., ще е неработен. 

Измененията предвиждат, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях да са неприсъствени.

Така през 2017 г. неработни дни ще бъдат 2 януари, 3 март, 14 и 17 април - Разпети петък и понеделник след Великден, 8 май - понеделник след Гергьовден, и 24 май, 6 и 22 септември, 25 и 26 декември.

Правителството вече няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно като неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност, решиха още депутатите.

Предложението бе внесено от Министерството на труда и социалната политика и одобрено от кабинета. До него се стигна след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота.

Впоследствие от бизнеса се обявиха против предложените поправки.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и останалите работодателски организации се обявиха категорично против добавянето на почивни дни в годината.

Според работодателите всяка година ще се работи 249 дни, или това според тях означава около 1,2% по-малко БВП.  

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още