Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По кой икономически модел иска да работи България?

Публичният сектор изземва ролята на бизнес сектора, коментира д-р Иво Ст. Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management

гледано: 2277   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
В момента България е объркана и ситуацията не може да се изчисти. Българите имат няколко приоритета и не могат да преценят кой от тях трябва да излезе на по-преден план и кой да остане по-назад. Няма съгласие и за модела, който да следваме и ниската избирателна активност на изборите на 11 юли го доказва. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, д-р Иво Ст. Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management.
Още по темата

Той е на мнение, че през последните години България е в неясен икономически модел - държавен капитализъм или държавен социализъм.

"Дали разрушаването на предишния модел трябва да дойде на първо място или изграждането на нов. Това объркване налага краткосрочните проблеми и решения да застанат пред глобалните, които също изискват внимание. Публичният сектор изземва ролята на бизнес сектора и в един момент се оказва, че ако не работиш с държавата и не се занимаваш с обществени поръчки, то няма как да имаш успех и да генерираш печалби", коментира той.

Според него, проблемите са много по-сериозно, отколкото изглежда, защото в предизборните програми на партиите няма никакви икономически политики, "държавата остава бедна, а на дневен ред идват макро проблеми като инфлацията, която е опасна и за гражданите и за частните инвеститори".

“Трябва някой да стане и да каже - дайте политиката да я решим временно и да се фокусираме върху тези икономически проблеми”, посочи мениджърът.

В очите на д-р Иво Ковачев Китай може да бъде приет и като добър пример, защото под шапката на Комунистическата партия и в режим на официален социализъм са се появили едни от най-големите фирми в света.

„Идеята на това изказване е, че ако се абстрахираме от негативите на китайската политическа система, то фактите посочват, че държавата има ясна икономическа политика, която следва. Тази яснота във вземането на икономически решения, липсата на единодушие за модела, който трябва да следваме, поставя държавата в застой“, е оценката на д-р Ковачев.

Той смята, че преките чуждестранни инвестиции никога не са били добре дошли в България, а фирмите са притиснати от държавата.

Д-р Ковачев определи автомобилния сектор и IT сферата като приоритетни за държавата, на които публичният сектор трябва да помогне. „Но преди това, подчерта той, България наистина трябва да си изясни каква политика иска да води, за да може да бъде последователна в действията си“, препоръчва мениджърът.

Ще намери ли България ниша в преразпределението на световните производствени вериги?  Кои са предизвикателствата пред водената държавна политика? Повече за икономическите решения пред България, каква роля може да намери в световната икономика и инфлационните рискове може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
0
 
7
преди 1 месец
Въведеното неправилно държавно управление на ползване на левове е важна причина за неограничени щети.Грешната парична политика поразява бедни и богати. Ако не е злокобната парична процедура, правителството на Република България няма да има сегашни дългове.Поради необмислено държавно поведение е невъзможно правителство с устойчив успешен резултат.Вариантите са:Първи: Лошата употреба на лева е важна причина за неограничени щети. Правителството е с подсигуряван политически провал.Пример: Със запазване на съдбовната парична грешка, премиерът Бойко Борисов подсигури своя политически провал.Втори: За устойчиво успешно правителство е необходимо със защита срещу щети подобрение на държавното управление на употреба на пари.
0
 
6
 
6
преди 2 месеца
Така като гледам от мутренско-депесарския преминаваме към чалгаро-депесарския икономически модел. За хората все по-малко, за конкуриращите се и надпреварващи се икономически олигарси все повече.
1
 
3
 
5
преди 2 месеца
България може с лекота да си реши ВСИЧКИ финансови, социални и други поблеми чрез въвеждане в кратък срок на Високи Технологии - например Мулти-Клъстери като Зелена Био-Икономика - https://vertikalna-ferma.alle.bg , базирана на производство на хиляди тонове дневно биомаса, биогорива, храни, фуражи, торове, целулоза, профили и др., с възможност за генериране на гигантски приходи от експорт в размер на стотици милиарди евро годишно, в пъти повече от сегашния ни мизерен БВП, и изграждане на абсолютно нова модерна икономика, ултрамодерни населени места и пътна инфраструктура, без нуждата и от цент чужди инвестиции или банков капитал. Минимална Заплата 2,500 , Минимална Пенсия 1,000, хиляди нови работни места, връщане на емигрантите, заселване на милиони чужденци с дипломи, население над 10 млн. до 2030 г. - това са основните цели на такъв Проект.Дали ще наречем това социализъм, капитализъм или лунатизъм - на кого му пука ?
2
 
4
 
4
преди 2 месеца
Публичният сектор изземва ролята на бизнес сектора и в един момент се оказва, че ако не работиш с държавата и не се занимаваш с обществени поръчки, то няма как да имаш успех и да генерираш печалби", Ей това е най-трагично.Имаме минимален шанс при такава система да изградим устойчива и динамична икономика.
2
 
6
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Независимо дали ГЕРБ или ИТН печели избори и преди и днес и за в бъдеще България се управлява и ще се управлява от джипа. Държавен капитализъм. Този Иво Ст Ковачев може да си изяде дипломата

Още от Икономика и политика
Николай Василев: Без актуализация на бюджета при кабинет на ИТН