Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По-малко българи искат да следват в чужбина

Германия, Гърция и Италия са най-желаните дестинации за образование през 2021 година

По-малко българи искат да следват в чужбина

Снимка: Pixabay

Все по-малко български дипломи за следване в чужбина заверява Националният център за информация и документация на Министерството на образованието и науката.

Общо 1536 души от завършилите училище през изминалата учебна година са получили печат Apostille, който удостоверява истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски, информира министерството. 

Още по темата

За сравнение през 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано са общо 3678.

През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните са общо 4683. Това показва, че само за две години броят на дипломиралите се с желание да учат извън страната е намалял почти наполовина.

Тенденцията за плавно намаляване на желаещите да следват в чужбина се дължи, от една страна, на по-малките випуски, които завършват средно образование. Други причини за спада са излизането на Великобритания от ЕС и пандемията от COVID-19 в последните години.

През 2021 година най-много желаещи има да учат в Германия, Гърция и Италия. През 2020 година първите три най-предпочитани държави са Германия, Гърция и Великобритания. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 3 седмици
то пък като /ако/ завърши нещо в Германия , ше го забели сетне ...
0
 
1
 
2
преди 3 седмици
По-малко млади българи въобще искат да заминават за чужбина !!! Преки наблюдения. Разликите с положението отпреди 10-15 години са огромни.
0
 
3
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Причината за "намаляването" е, че напускат със семействата си още ученици и не се налага апостил :)

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.