Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По-ниските разходи за храна дърпат инфлацията надолу през септември

Ръстът на потребителските цени на годишна база е 2,3%, показват данните на НСИ

По-ниските разходи за храна дърпат инфлацията надолу през септември

Снимка: Pixabay

Дефлация от 0,3% през септември спрямо месец по-рано отчете Националният статистически институт (НСИ). Поскъпването на живота от началото на годината до деветия месец е 1,7%, а годишната инфлация за септември 2019 г.  е 2,3%.

Това е най-ниския процент на увеличение на цените от април 2018 г., а предишните няколко месеца инфлацията трайно се ускоряваше.

Тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т. нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. Добрата новина е, че за момента отговаряме на това условие и вероятността да получим черна точка от страна на ЕК точно по това направление е малка. Според анализаторите умерената инфлация е свързана с икономическия растеж, какъвто страната ни постига.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2018 - септември 2019 г. спрямо периода октомври 2017 - септември 2018 г. е 3,1%, показват още данните на НСИ.

През септември 2019 г. спрямо август са се увеличили цените на безалкохолните напитки 0,6%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 0,2%, електроенергия, газ и други горива - с 0,3% и др.

Намаление от 0,9% има при облекло и обувки.

През първия есенен месец са се понижили цените на ориз - с 1,2%, брашно - с 0,1%, хляб „Добруджа“ - с 0,4%, тестени закуски и пици - с 1%, месо от едър рогат добитък - с 0,3%, месо от домашни птици - с 0,9% и други.

През септември 2019 г. са се увеличили цените на свинско месо - с 3%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0,3 и 0,9%, мляно месо (кайма) - с 0,4%, пълномаслено прясно мляко - с 0,3%, кисели млека - с 0,4%, сирене - с 0,6%, кашкавал - с 1% и други. Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 1%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
39
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Пълни глупости на квадрат....

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември