Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По новата методика ще се изчисляват потребностите на хората с увреждания

Моделът за индивидуална оценка ще отчита желанието на човека да извършва конкретни действия

По новата методика ще се изчисляват потребностите на хората с увреждания

Снимка: Pixabay

Започва прилагането на методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която беше приета от Министерския съвет на 27 март. Тя е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на кръгла маса „Прилагане на ICF за оценка на функционалността“, съобщиха от социалното министерство.

Още по темата

Целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

„Прилагането на цялостен и комплексен подход, какъвто предлага ICF, може да подобри реализацията на хората с увреждания на пазара на труда”, посочи Бисер Петков. По неговите думи това ще доведе до повишаване на ефективността на предоставяните средства и услуги и до повишаване на жизнения стандарт на хората с увреждания. По този начин капацитетът на ангажираните институции и финансовият ресурс ще се насочат целево към хората с увреждания, които реално се нуждаят от подкрепа, като се подпомогне тяхната интеграция и реинтеграция в обществото.

Investor.bg  припомня, че социалното министерство разработи Закон за хората с увреждания, чиято цел е да усъвършенства законодателството, за да се постигне ефективно управление и контрол на финансовите средства. Законът беше приет през декември 2018 г. Документът беше изготвен в контекста на Конвенцията за правата на хората с увреждания. С него се определят нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална комплексна оценка на потребностите на хората с увреждания.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър запозна адвокати с указанията за работата на ДЛР*