IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По нови правила ще се кандидатства към Националната пчеларска програма

В началото на януари започва приемът на проекти

17:28 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По нови правила ще се кандидатства към Националната пчеларска програма

По нови правила ще се кандидатства по Националната пчеларска програма. Часът на подаване на документите вече няма да бъде водещ критерий за одобряване на заявленията. Кандидатстването ще продължава до последната дата на приема, а не до изчерпване на бюджета. Това са част от промените, заложени в новата Национална програма по пчеларство 2014-2016 г., представена днес от ДФ „Земеделие”(ДФЗ) пред пчелари от цялата страна, съобщиха от фонда.

През 2013 г. платените средства по програмата са близо 6 млн. лева, усвоени са 90% от средствата, съобщи изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов.

За тригодишния период 2011-2013 на пчеларите са платени близо 16 млн. лв., което е три пъти повече от платеното в годините 2008-2010.

За 2013 г.  фонд "Земеделие" е сключил 1073 договора по пчеларската програма. В 87% от тях бенефициентите са реализирали плановете си. Освен това 20% от пчеларите, сключили договори с ДФЗ, са получили кредити с преференциални условия, каза  зам.-изпълнителният директор на фонда Атидже Алиева-Вели.

Възможността за кредитиране със средства на фонда ще се запази и в новата програма. "Данните показват траен интерес към програмата, което за нас означава, че мерките отговарят на нуждите на пчеларите", твърди Алиева-Вели.

В следващите три години пчеларите ще могат да получават средства по пет мерки и да покрият част от разходите си за купуване на лекарства за борба срещу вароатозата, за кошери, отводки и пчелни майки, за извършване на физикохимичен анализ на пчелния мед и др.

Помощта ще представлява процент от реално извършените разходи, които ще се възстановяват на кандидата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още