IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По сигнали на превозвачите започват масови проверки за нередовни автобуси

Министерството на транспорта търси начин да намали сивия сектор в автобусните превози

13:02 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
По сигнали на превозвачите започват масови проверки за нередовни автобуси

Mасови проверки с цел борба и намаляване на дела на сивия сектор при автобусните превози стартира Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” съвместно с КАТ.

Ресорното министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията провежда координирана с автобусните превозвачи акция, с която да се извадят “на светло” всички фирми в бранша, които возят нерегламентирано, стана ясно днес на пресконференция във ведомството, на която министър Данаил Папазов отчете дейността на министерството през миналата година и очерта приоритетите за настоящата 2014 г.

Папазов допълни, че следващата седмица заедно с представители на Министерство на финансите и МВР ще продължат разговорите с превозвачите, които преди дни стартираха национален протест.

Припомняме, че в понеделник от Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, от 1-и февруари ще блокират автобусните превози в цялата страна.

Едно от важните искания на бранша бе именно помощ от страна на ресорните институции и най-вече на транспортното министерство във връзка с намаляване на сивия сектор. 

Друго искане на бранша е свързано с превозите, които се извършват с намаления - за учащи, военни, пенсионери и т.н. По данни на фирмите от сектора държавата дължи около 500 млн. лева на година като компенсации за превозвачите за това, че са извършвали тези услуги с намаления.

Според Папазов в бюджета на министерството има 37,5 млн. лева, които могат да бъдат предоставени за компенсация на превозвачите заради субсидията на превоза на лица в специфични нужди. Той не уточни обаче дали ще бъдат намерени пари, с които да бъде запълена конкретната искана от бранша сума в размер на 500 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още