IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпи храни и горива доведоха до забавяне на дефлацията през февруари

За последната годината потребителските цени у нас са се понижили с половин процент

12:19 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-скъпи храни и горива доведоха до забавяне на дефлацията през февруари

През февруари потребителските цени в България се повишават леко – с 0,2% спрямо януари, сочи статистиката на Националния статистически институт. От началото на годината (февруари 2015 година спрямо декември 2014 година) в страната все още е налице дефлация – от 0,2 на сто.

Годишната инфлация (за февруари 2015 година спрямо миналия февруари) е -0,5%. За периода март 2015 – февруари 2015 година спрямо предходните 12 месеца средногодишната дефлация е 1,3%. Няколко поредни месеца до януари 2015 година НСИ отчиташе ускоряване на  дефлацията.

Индексът на потребителските цени по месеци:

Източник: НСИ

През февруари спрямо януари поскъпват храните и безалкохолните напитки  - с 1,2% С 0,3% са се увеличили разходите за образование.

В същото време с 2,5% на месечна база намаляват цените на облеклата и обувките. Жилищното обзавеждане е с 1,2% по-евтино спрямо месец по-рано. Не се променят другите разходи за домакинството – наеми, ремонт, вода, електроенергия, газ и други горива, посочват още от статистическия институт.

От хранителните продукти с най-голям ръст на цените са плодовете и зеленчуците (краставиците например са поскъпнали с почти 37 на сто). От друга страна намаление има, макар и с под 1%, по отношение на цените на млечните продукти и хлебните изделия. Свинското месо пък е поетвиняло с 4 на сто.

През февруари 2015 година е регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0,1%. Цените на лекарските услуги са се увеличили с 0,1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Индексът на потребителските цени в т.нар. „малка кошница” пък отчита ръст от 0,5% през февруари спрямо януари. От началото на годината инфлацията в малката потребителска кошница е 0,8 на сто.

От НСИ отбелязват, че цените на стоките и услугите за най-нискодоходните 20% от българските домакинства са се променили, както следва – хранителните продукти се увеличават с 1,3% на месечна база, а на нехранителните продукти има намаление от 0,9%. Цените на услугите остават на равнището от месец януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още