Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По-важното от изминалата седмица

Тереза Мей обяви оставката си, Европа гласува за Европейски парламент

По-важното от изминалата седмица

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Краят на седмицата бе маркиран от изборите за Европейски парламент. Доскоро изборите за Европейски парламент бяха доста скучни. Този път обаче е различно, защото гласуването на континента се очертава като референдум за целия 60-годишен експеримент на Европейския съюз, отчасти защото гласуването се провежда на фона на напускането на Великобритания от блока. Очакваният сблъсък на ценности и политики ще се разпростре далеч отвъд самата асамблея, като ще окаже силно влияние върху другите европейски институции и национални политики.

В България според 50% от паралелното преброяване на резултатите, което прави "Алфа рисърч", Демократична България получава 5,3%, а границата за депутат е 5,88%. Тези данни обаче са без гласовете от чужбина и другата половината от протоколите. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява на този етап - ГЕРБ взимат 31,1%, а БСП – 24,2%, което е почти 7 процентни пункта. ДПС взима 16.5%, а ВМРО - остава на 7%. При тези резултати мандатите се разпределят така - 7 за ГЕРБ, 5 за БСП, 4 за ДПС и един за ВМРО.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени становището на екоминистъра Нено Димов по екооценката на проект за промени в Общия устройствен план на община Приморско. Според съда не са взети предвид всички екологични проблеми на различно ниво, включително в защитените зони, каквито на тази територия са много - Ропотамо, дюни ММЦ, дюни Перла и др. Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на съда.

Поканата за инвеститори в АЕЦ "Белене" отново се отлага, този път до началото на юни. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова причина за забавянето е изискването документите за търга, който се публикува в Официалния вестник на ЕС, да се преведат на всички официални езици на съюза. Това беше и аргументът за предходното забавяне. Едва когато документите бъдат публикувани, ще започнат да текат и 90 дни, в които кандидатите да заявят своя интерес за участие или закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Въвеждането на тол системата остава за средата на ноември. Плащането на тол такси за камиони над 3.5 т трябваше да започне от 16 август, но сега става ясно, че срокът ще бъде отложен с три месеца. Това стана ясно, след като премиерът Борисов проведе среща с представители на транспортния бранш и министрите на регионалното развитие и финансите. В отложения период тол системата ще се тества.

ЕС и Еврозоната

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще сдаде премиерския пост и поста на председател на торите на 7 юни. Тя иска да продължи да изпълнява служебните си задължения като министър-председател, докато не бъде избран наследник. С оповестяването на оставката на Мей отчитаме и окончателния провал на сделката ѝ с ЕС. По-рано тя се опитваше да започне ново гласуване в долната камара и да инициира втори референдум.

Съдът на ЕС отхвърли исканията за обезщетение от притежателите на гръцки държавни облигации към Европейската централна банка. Кредиторите претърпяха загуби през 2012 г., когато Гърция се съгласи да преструктурира повечето от своите облигации. Останалите кредитори бяха третирани при същите условия, поради което някои инвеститори подадоха иск пред Съда на ЕО. Съдът обаче заключава, че макар и правата на собственост на тези инвеститори да са били нарушени, то не е било извършено по "неподходящ и непоносим" начин и следователно това е в съответствие с обществения интерес.

Най-вероятно най-много мандати в Европейския парламент ще получи ЕНП - Група на Европейската народна партия (Християндемократи) - 173. В миналия парламент обаче тя имаше 216 места, така че губи 42 места, става ясно от проекция на състава, който вероятно ще има до 2024 г. на базата на анализ на резултати от евроизборите в 11 държави, показан от пресслужбата на ЕП. 751 ще бъдат членовете на парламента, от тях България ще изпрати 17 депутата. След ЕНП се нарежда Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - S&D, със 147 места. В миналия парламент и те разполагаха с повече места - 185, тоест губят 37 места.

102 мандата получава Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS при само 69 в миналия парламент.
Германският кабинет реши да определи крайъгълните камъни за подпомагането на въгледобивните региони при излизането от въглищната индустрия. Най-късно до 2038 г. регионите трябва да получат общо около 40 млрд. евро. Парите са предназначени предимно за сегашните добивни региони в Лаустиц, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония и Саксония-Анхалт.

Кабинетът одобри също плановете на финансовия министър Олаф Шолц за данъчни стимули за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Програмата има обем от около 5 млрд. евро и трябва да стартира през 2020 година. В основата на оценката за подкрепа са разходите за персонал и договори за изследователска дейност (максимум два милиона евро годишно). Размерът на субсидията е 25% от данъчната основа, максималната сума е 500 000 евро годишно. Няма ограничение за размера на фирмата кандидат.

Федералната статистическа служба публикува подробни резултати за икономическите резултати на страната през първото тримесечие. Както вече беше съобщено през предходната седмица, брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,4 на сто спрямо предходното тримесечие (годишно сравнение: + 0.6%). По-специално положителният импулс идва от Германия: 1,2% са инвестирани в оборудване и строителните инвестиции нарастват с 1.9%. В допълнение, домакинствата увеличиха потребителските си разходи с 1,2%, докато правителственото потребление спадна (-0.3%). Износът нараства с 1,0%, а вносът с 0,7%.

Федералното правителство е похарчило през 2018 г. общо около 23 милиарда евро за последствията от миграционните движения, според изчисления на Министерството на финансите.  Междувременно продължават дискусиите между федералното правителство и федералните провинции за нивото на бъдещата федерална помощ: в бъдеще федералният министър на финансите Олаф Шолц иска да плати на провинциите еднократна сума от 16 000 евро на кандидат за убежище, разпределена за пет години.

Броят на разрешителните за строеж в Германия през първото тримесечие е намалял с 2,8% в сравнение със същия период на предходната година до 75 628 апартамента. С -3.4% спадът при новите жилища е особено висок. За разлика от тях имаше увеличение на еднофамилните къщи (+ 2.3%).

САЩ

Доналд Тръмп обяви, че в рамките на търговските преговори с Китай ще включи и китайската компания Huawei. Доставчикът на телекомуникационно оборудване също може да стане „част от сделката", каза Тръмп. В същото време, според съобщения в медиите, правителството на САЩ изглежда обмисля санкциониране на повече китайски компании. Администрацията на Тръмп твърди, че компанията използва технологии за шпионаж. В резултат на това няколко компании, като Google,  ограничиха сътрудничеството си с Huawei. Групата обаче отхвърля обвиненията.

Китайското правителство обвинява САЩ в „икономически тормоз". Освен това, с оглед на конфликта, китайските компании в индустрията за проектиране и производство на чипове предлагали данъчни облекчения. Междувременно, според проучване на Американската търговска камара, все повече и повече американски компании се оплакват, че са тормозени в Китай, например от засилени държавни инспекции и по-бавни процедури за одобрение. От своя страна американският президент Тръмп обяви, че ще предостави 16 млрд. долара за спешна помощ на местни фермери, страдащи от китайските мита.

В спора между САЩ и Турция междувременно има затишие. Турция сви наполовина вносни мита за 22 американски продукта, след като Тръмп подписа регламент за обмитяването на вноса на стомана от Турция само с 25% вместо с 50%.

Индия

На парламентарните избори в Индия партията на премиера Нарендра Моди отново спечели мнозинство в парламента и разшири преднината си над опозицията. Така президентът Рам Нат Ковинд вероятно ще даде на управляващия от 2014 г. насам Моди втори петгодишен мандат.

Световната икономика

ОИСР леко понижи прогнозата си за световния икономически растеж. В последната си икономическа прогноза организацията очаква световното икономическо производство да нарасне с 3,2% през 2019 година. За 2020 г. се очаква 3,4%.

Цените на петрола спаднаха значително през миналата седмица. Като причина за спада на цените дилърите посочват новите данни за развитието на петролните запаси в САЩ. Понастоящем те са на най-високото ниво от средата на 2017 г.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прокурорите избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет