Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

По-важното от миналата седмица

Фон дер Лайен трябва да замести Юнкер, ЕК се отказа от процедура за дефицит срещу Италия, Ердоган уволни централния банкер на Турция

По-важното от миналата седмица

Турският президент уволни централния банкер на страната. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Финансовото министерство обнародва нови промени за касовите апарати. С тях отпада пускането на хартиен дневен отчет на касовия апарат и съхранението му на книга. С друга част от промените се разрешава отдалечена актуализация на софтуера на касовите апарати. Междувременно работните срещи между бизнес и НАП продължават и те са свързани с изискванията към софтуера за управление на продажби (СУПТО) и към електронните магазини. Според участвали в тях изискването за издаване на касова бележка за картови разплащания е на път да отпадне, което ще облекчи е-магазините.

Тол системата се отлага до 1 март 2020 г. Това става ясно от предложени изменения в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ. Превозните средства над 3,5 тона трябваше да започнат да се таксуват на 16 август 2019 г.

Контрабандата на цигари е спаднала до едва 3,8% от потреблението през първото тримесечие на 2019 г. Това е десет пъти под нивата от 2010 г. и прави България европейската страна с най-ниски нива на контрабанда на тютюневи изделия, стана ясно при представянето на проучването на "Инициативата срещу незаконната търговия", в която участват пет цигарени компании. Половината от контрабандните цигари са за безмитна търговия в магазини в съседните страни - Сърбия, Румъния, Гърция и Турция.

Плажните концесии се връщат към туристическото министерство. Текстовете с вносител Министерският съвет връщат "стария ред" при отдаване на концесии на плажовете отпреди година. Според него процедурите се провеждат от Министерството на туризма по Закона за за устройството на Черноморското крайбрежие, а не както е заложено сега - чрез общия закон за концесиите, за което дълго настояваше бившият вицепремиер Валери Симеонов.

Еврозоната и ЕС

Лидерите на ЕС предложиха германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия. Дали политикът от ХДС ще получи мнозинство в Европейския парламент, е неясно, тъй като тя не участва на европейските избори като водещ кандидат на от нито едно партийно семейство.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард ще стане новият председател на Европейската централна банка. Новият ръководител на външната политика на ЕС е външният министър на Испания Хосеп Борел. Белгийският премиер Шарл Мишел бе избран за председател на Европейския съвет. Новият председател на Европейския парламент е италианският социалдемократ Давид-Мария Сасоли.

Европейската комисия няма да инициира процедура за дефицит срещу Италия. Италианското правителство публикува преди това оценки, че бюджетният дефицит през 2019 г. може да бъде с около седем милиарда евро по-нисък от очакваното през април. Освен това Движението "Пет звезди" и коалицията "Лига" стартираха изготвянето на указ за ограничаване на бюджетния дефицит през 2020 година. Ако мерките за по-ранно пенсиониране или нови социални придобивки струват по-малко от планираното през следващата година, спестяванията трябва да се използват за свиване на бюджетния дефицит, а не да се използват за други разходи.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заедно с колегите си от Франция и Полша стартира инициатива за реформа на политиката на ЕС в областта на конкуренцията. В някои области правилата за европейските дружества следва да бъдат облекчени, за да се улеснят сливанията, дори ако създават дружества със силна пазарна мощ. От друга страна, особено в технологичния сектор, на пазителите на конкуренцията трябва да се дадат нови правомощия, за да ограничат те пазарната мощ на отделните корпорации.

Франция обяви, че няма да одобри засега споразумението за свободна търговия между ЕС и Южноамериканската конфедерация Меркосур. Правителството ще изисква допълнителни гаранции, например за защита на тропическите гори на Амазония и за френските фермери.

Както се очакваше, швейцарското правителство забрани търговията с швейцарски акции на фондовите пазари в ЕС. По-рано Европейската комисия премахна така наречения статут за еквивалент на швейцарските фондови борси. Банките и управителите на активи от ЕС вече не могат да търгуват на швейцарската фондова борса SIX, тъй като регулирането на фондовата борса в Швейцария вече не се признава за еквивалентно на европейските.

Хърватия кандидатства за участие в Европейския валутен механизъм (ERM 2) от 2020 г. Членството е предшественик на последващото въвеждане на еврото. Една страна трябва да е участвала в механизма в продължение на най-малко две години, през които не са разрешени колебания от повече от 15% по отношение на курса на еврото. Ако страните от еврозоната и ЕЦБ се съгласят с искането, Хърватия може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2023 година. В момента само Дания не е член на еврозоната, но е в ERM 2.

В споразумение с институциите на ЕС Хърватия се ангажира с реформи в шест области, а именно - подобряване на администрацията в публичния сектор, както и намаляване на административната и финансовата тежест върху икономиката, се казва в изявлението на централната банка.

Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013 г. и икономиката й остава една от най-слабите в блока. През април средната заплата е била 6344 куни (870 евро, 981 долара), а безработицата е 8,5 на сто. Макар че официалните лица подчертават ползите от въвеждането на еврото - около 80% от банковите депозити са в евро, а основните търговски партньори са в еврозоната, проучванията показват, че хората остават разделени по въпроса.

Опериращата компания на „Северен поток 2" оттегли заявлението за маршрута на тръбопровода през териториалните води на Дания. Датското правителство не даде никакви сигнали за вземане на решения през двете години след подаването на заявлението, съобщиха от компанията. Сега тръбопроводът ще бъде изграден по алтернативни маршрути, които не са на датска територия.

Равнището на безработица в еврозоната е 7,5% през май (същия месец миналата година: 8,3%). В ЕС като цяло делът спадна от 6,9% през май 2018 г. до 6,3%.

САЩ

Американският президент Доналд Тръмп планира да номинира Кристофър Уолър и Джуди Шелтън за двете свободни места в управителния съвет на Фед. В момента Уолър е главен икономист на Федералния резерв на Сейнт Луис. Преди това е бил професор по парична политика в университета Нотр Дам. Шелтън е директор на Европейската банка за възстановяване за Америка. И двамата ще трябва да бъдат одобрени от Сената.

САЩ и Китай се готвят да възобновят търговските преговори, според правителството на САЩ. За тази седмица се планира телефонен разговор на ниво главен преговарящ. На срещата на върха на Г-20 през миналата седмица и двете страни първоначално постигнаха споразумение за „прекратяване на огъня“, което предвижда временно спиране на разширяване на наказателните мита.

Правителството на САЩ публикува списък с други продукти от ЕС на стойност около 3,5 милиарда евро, които могат да бъдат обект на репресивни мита. В основата е спорът между САЩ и ЕС за незаконните субсидии за авиационните компании Boeing и Airbus. Световната търговска организация (СТО) е констатирала нарушения и от двете страни по различни случаи. Окончателният размер на обезщетенията обаче ще бъде решен от помирителна служба. Първото решение може да бъде взето това лято.

През юни американската икономика създаде 224 000 нови работни места. Равнището на безработица леко се повиши до 3,7% (май: 3,6%).

Азия

И между Япония и Южна Корея се стигна до търговски конфликт. Японското правителство обяви ограничения върху доставките на южнокорейски технологични компании. Южна Корея заплаши с отмъщение. Поводът е спор за компенсации за южнокорейски принудителни работници по време на Втората световна война.

Развиващи се пазари

Турският президент Реджеп Ердоган неочаквано отстрани гуверньора на централната банка на страната Мурат Четинкая, рискувайки да предизвика недоволство на пазарите само няколко седмици преди баката да премине към очакваните лихвени намаления. Досегашният заместник на управителя на банката Мурат Уйсал беше определен за негов наследник в публикуван в Държавен вестник Resmi Gazete президентски указ. Ердоган заяви, че е изгубил търпение заради високите лихви. Банката ще продължи "независимо" да прилага монетарната си политика за постигане на "главната цел - стабилност на цените", заяви днес новият управител на централната банка Уйсал в съобщение, публикувано на сайта на финансовата институция. Четиригодишният мандат на Четинкая трябваше да приключи през 2020 г. Той беше назначен за гуверньор на Турската централна банка през април 2016 г., като основните критики към него бяха свързани с бавните му действия за затягането на монетарната политика след валутния срив през август 2018 г.

Световната икономика

Картелът на ОПЕК и други страни партньори, като Русия, удължиха своя лимит за добив, който е в сила от декември 2018 г., до края на март 2020 г. Въпреки споразумението цените на петрола спаднаха рязко.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерти: Българското здравеопазване може да ползва алтернативно финансиране