IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-висок таван на пенсиите означава затягане събираемостта на осигуровките

Наложително е да се вземат мерки за повишаване на събираемостта на социалните осигуровки, смятат експерти

10:16 | 19.09.13 г. 1
По-висок таван на пенсиите означава затягане събираемостта на осигуровките

След като социалното министерство предложи от догодина максималният осигурителен доход да се повиши от 2 200 лева на 2 400 лева, което автоматично повишава размера на най-високите пенсии до 840 лв., експерти коментираха, че за да се вдигне таванът на пенсиите, трябва преди всичко да се вземат мерки за повишаване на събираемостта на социалните осигуровки.

Около това мнение се обединиха проф. Христина Вучева, Николай Ненков от КНСБ и Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК).

В момента максималният осигурителен доход е 2 200 лв. и с него е обвързан таванът на пенсиите - 35% от максималния осигурителен доход. Сега горният праг на пенсиите е 770 лв. Предварителни изчисления на министерството на труда показват, че при увеличаване на максималния осигурителен доход догодина най-голямата пенсия ще стане 840 лева, а нетният ефект от повишаването на тавана ще бъде 25 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Към момента обаче дефицитът в осигурителната система е много голям, а осигурителните вноски покриват едва 40% от необходимото за пенсиите. Ето защо според експертите вдигането на най-високите пенсии трябва да бъде съпроводено със затягане на контрола и мерки за спиране укриването на доходи.

„Основният проблем е, че осигурителните вноски не са достатъчни, за да се поддържа пенсионната система“, смята проф. Христина Вучева.

Николай Ненков от КНСБ настоя, че невнасянето на осигуровки от страна на работодателите трябва да се криминализира. "Нещо повече, фирми, които не плащат осигуровките на своите служители, трябва да бъдат лишени от възможността да се явяват на тръжни процедури", посочи той.

Димитър Бранков е съгласен, че събираемостта е ниска, но смята, че само наказателните мерки не са достатъчни. "И сега има санкции за работодатели, ако не внасят осигуровки, но проблемът е в липсата на контрол в системата", каза той.

Проф. Вучева се обяви за цялостна реорганизация в структурите на Националния осигурителен институт (НОИ), за да може да се проследят всички процеси, свързани с плащането на социалните осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Ами затегнете събираемостта, да !!!Докога ушевите няма да плащат осигуровки, но ще се пенсионират на 45? Толкова ли са важни и полезни за обществото тия тулуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още