IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високата цена на тока може да свие инвестициите с 212 млн. евро

Работодателите планират нов протест срещу поскъпването на тока в края на септември в София

13:18 | 10.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="orphans: 1;">Велев, Данов, Домусчиев и&nbsp;</span><span style="orphans: 1;">Симеонов. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Велев, Данов, Домусчиев и Симеонов. Снимка: БТА

Увеличаването на цената на тока за бизнеса има потенциал да изтрие продукция от реалния сектор на стойност 10 млрд. евро годишно, да свие инвестициите с 212 млн. евро и да предизвика съкращения или неназначаване на нови служители в различни отрасли. В средносрочен план изгубените работни места могат да бъдат почти 107 хил. 

Това показва анализ на E&Y, представен от четирите национално представени работодателски организации у нас - КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че според доклада България е на второ място в ЕС по размер на "политическите разходи" в цената на тока. Това прави българската икономика неконкурентоспособна, категорични са от бизнес организациите. Това се задълбочава още повече и поради факта, че износът на ток от България не е обложен с добавките, допълни изпълнителният директор на БСК Божидар Данев. 

Васил Велев от АИКБ беше категоричен, че новите фактури за електроенергия вече показват реалните данни, според които цената на тока се е повишила с 15 -20%, а не както сочеха предишни изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране за съизмеримост на скока на цената с инфлацията.

По тази причина бизнесът настоява за връщането на цената на тока от 1 ноември на нивото от преди 1 август, за отпадне на преференциите за централите на биомаса, приети в последните промени в Закона за енергетиката, както и за международен одит в енергетиката.

Работодателите не се отказват и от искането си за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, защото „говори неистини в публичното пространство". Цветан Симеонов от БТПП посочи още, че регулаторът работи непрозрачно и поиска по един комисар от работодателските и синдикалните организации да участват в работата на Комисията.

Организациите подготвят сигнали до прокуратурата и до Европейската комисия за нарушения в управлението на българската енергетика. От Брюксел ще бъде потърсен отговор има ли неравнопоставеност на бизнеса и има ли "драстични деформации в управлението на българската енергетика", посочи Данев. Сигнал ще има и до Комисията за защита на конкуренцията за наличие на картелно споразумение, защото производителите на електроенергия са вдигнали цените с 5% след създаването на Фонда за спасение на енергетиката.

Домусчиев уточни още, че през следващата седмица ще бъдат подадени и два сигнала до прокуратурата относно подписването на договорите с двете т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн. Според него те са крайно неизгодни и дори да няма действия срещу хората, които са ги подписали, е добре поне обществото да има информация за тях.

Вторият сигнал ще визира бума на ВЕИ-мощностите преди няколко години и въпроса защо са били давани толкова бързо разрешения за присъединяване на централи.

Работодателите планират и нов протест срещу поскъпването на тока, който ще се проведе на 30 септември в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
lareman
преди 8 години
А защо не казват нищо за намалената цена на газа? Ще намалят ли цените на стоките си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Основната фактор, който движи цените нагоре в Европа не е повишеното потребление на енергия а група фанатизини зелени *** в Европейския парламент, които налагат нежужни данъци, спират развитието на шистовата индустрия и така значително увеличават енергийната бедност. Залените партии в Европа са токсична комбинация от фанатизъм за биоразнообразие и анархо-комунизъм. Тяхната политика реално е почти идеално копие на Комунистическия манифест и те значително по-леви даже от самите социалисти. Ето тук https://***.youtube.com/watch?v=EJYV2UdbwfI е едно много добро обяснение от Roger Helmer за т.н европейска енергийна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
То и дистриминацията на базата пол и раса при избор на служители е забранена по закон но има едно голямо но...На много места в прогресивния ЕС частните компании за задължени да наемат определен % жени за директори(Германия, Англия, Швеция) и даже има квоти в медиите за чернокожи африканци в същите тези държави. И това естествено не е никаква дистриминация diversity & multiculturalism. Докога ще ги търпим??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
power grid
преди 8 години
Аз искам протест срещу високите цени на апартаментите на бензина на мерцедесите и беемветата.На тия като са им високи цените да си внесат ток от чужбина или да си го произведат сами какво са заревали кат вдовици за ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
power grid
преди 8 години
Аз искам протест срещу високите цени на апартаментите на бензина на мерцедесите и беемветата.На тия като са им високи цените да си внесат ток от чужбина или да си го произведат сами какво са заревали кат вдовици за ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Всякакви преференции за определени производители са противоконституционни (Чл. 19 от Конституцията), следователно трябва да бъдат отменени, а тези които са ги приели и наложили, да отидат на съд !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
Голяма част от нещата са верни.Не мога обаче да приема, че инвестициите ще се свият 212 млн. евро.Всяка банка би отпуснала такъв нищожен инвестиционен кредит дори и само на един от членовете на тези работодателски организации.Напротив, при по-висока цена на тока би следвало инвестициите в енергоспестяващи технологии да нараснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още