Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Почти 199 хил. еднодневни договори са сключени през 2016 г.

Най-голям интерес към този тип договори има в областите Стара Загора, Хасково и Пловдив

Почти 199 хил. еднодневни договори са сключени през 2016 г.

Снимка: Pixabay

Почти 199 хил. еднодневни трудови договори са сключени от 1 януари до 20 декември 2016 г. Това става ясно от писмен отговор на министъра на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Антони Тренчев и Настимир Ананиев.

От отговора обаче не става ясно колко точно хора са се възползвали от тези договори, тъй като те са на практика трудодни. За всеки нов ден, в който хората работят в селското стопанство, се сключва и нов договор, т.е. не е задължително зад всеки договор да стои различен работник.

Еднодневните трудови договори бяха въведени с промени в законодателството през 2015 г. като гъвкава форма за „изсветляване“ на труда в агробизнеса заради огромния „сив“ сектор в селското стопанство. Така хората са здравно осигурени, макар и този труд да не им носи стаж, а и не губят правото си да получават социални помощи.

Интересът към еднодневните договори обаче бързо беше помрачен заради прекалената документация. На практика се изисква от стопаните предварително да внесат осигуровките на всички работници, т.е. преди започване на работа всички договори трябва да са попълнени. За по-едрите стопани това означава попълване на стотици бланки всеки ден.

Депутатите обещаха законови поправки, включително и въвеждането на електронни регистри, но инициатива за нови промени още няма.

За тази година най-много еднодневни договори са сключени в област Стара Загора – почти 40 500, Хасково – 22 200, Пловдив – 30 700, Търговище – над 11 100, Бургас – 11 хил.

Най-малко еднодневни договори са сключени в София област – 42, и Габрово – 78.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 април