Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август

37,5% от фирмите в сектор „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ отчитат спад

Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август

Снимка: Архив Ройтерс

През август 2021 г. 26,6% от нефинансовите предприятия в България посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с предходния месец. При 58,1% няма промяна, а 15% са регистрирали увеличение, показват данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

Година по-рано, през август 2020 г., намаление в приходите от продажби спрямо предходния месец са посочили 37,6% от нефинансовите предприятия, 49% - без промяна, и 12,8% - увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че през август 2021 г. 37,5% от предприятията в дейност „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в дейност „Индустрия“ - с 30,4%, и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 29,9%.

Според данните на НСИ през август 2021 г. по отношение на наетия персонал 20,9% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“ (при 27,6% за същия период на миналата година), следват „дистанционна форма на работа“ – 8,4% (при 9,4% за август 2020 г.), и „неплатен отпуск“ - 8% (при 11,5% за август 2020 г.).

Към наемане на нов персонал през август 2021 г. са пристъпили едва 5,6% от нефинансовите предприятия (при 6,6% за осмия месец от миналата година).

За септември 94,4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 1,6% - ще преустановят временно дейността си, а 2,2% - ще прекратят дейността си.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*