IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината легла за активно лечение в болниците в страната са свободни

Хоспитализираните пациенти с COVID приближават 9 хиляди души

11:34 | 24.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почти половината легла за активно лечение в болниците в страната са свободни, показва справка в информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна общо за 48 644 легла за активно лечение към 21 март. От общия брой договорени легла са заети 25 866, а незаетите легла за активно лечение са 22 778, показват данните.

В София леглата за активно лечение са общо 11 986, като заетите легла от пациенти с коронавирус към 21 март са 2182, общо свободните легла са 5568.

Справката за някои от по-големите болници в столицата сочи, че лечебните заведения имат свободен капацитет.

В МБАЛ „Св. Анна“ заетите легла са 445, сред които от болни с коронавирус - 256. Общо свободните легла в болничното заведение са 89.

В МБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ заети са 239 легла, от които от пациенти с коронавирус – 63, общо свободните легла са 241.

В УМБАЛСМ „Пирогов“ заетите легла са 662, от които 359 са заети от пациенти с COVID-19, а общо свободните легла са 266.

Във ВМА заетите легла са 439, от които 167 от пациенти с коронавирус, 426 легла са свободни.

В УМБАЛ „Александровска“ заети са 213 легла, от които 71 от пациенти с COVID-19, общо свободни са 526 легла.

В МБАЛ „Токуда“ са заети 421 легла, от които 150 от пациенти с COVID-19. Общо свободните легла са 213.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ заетите легла са 317, от които 70 са за пациенти с коронавирус, общо свободните са 91.

Пациентите, заразени с COVID-19, които са приети в болници, приближават 9 хиляди души. Най-малък брой хоспитализирани заради коронавирусната инфекция има в областите Видин, Кърджали, Разград и Търговище.

Според последните данни на Единния информационен портал за последното денонощие се отчита рекорден брой нови случаи на заразени с коронавирус от началото на пандемията у нас. Новите заразени са 4 851 при направени 19 869 теста. Това означава, че процентът на положителните проби е 24.41 според справката.

От регистрирането на първия случай у нас преди малко повече от година са установени общо 312 741 заразени, от тях 60 832 са активните случаи.

През последното денонощие са починали 119 души, с което общият им брой достигна 12 307.

На болнично лечение са 8927 души, от които 720 са в интензивни отделения. За последното денонощие са излекувани 2571 души, с което общият им брой достигна 239 602.

В много лечебни заведения обаче има недостиг на болнични легла за пациенти с коронавирус. На 90% са запълнени отделенията в Бургас и Ямбол, а във Варна се обмислят поредно увеличение на броя на леглата, предава Bulgaria ON AIR. В болницата в Благоевград хирургичното отделение се превърна в COVID зона, а болницата е на предела на приема на спешни пациенти. Много силен е и натискът върху болницата в Гоце Делчев, която приема пациенти от няколко населени места и има единици свободни легла. Натоварване отчитат и столичните болници.

По мнение на директора на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на COVID болните.

Според него здравната система е готова за трета вълна на коронавируса

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до края на март ще има много новозаразени с колебания около настоящите бройки, след което заболеваемостта ще започне да пада. Трябва да издържим март месец, защото това е върхът на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране, беше коментарът му преди десет дни.

Същевременно вчера здравният министър Костадин Ангелов посочи, че болничните легла за пациенти с COVID се увеличават с 20%, а на места и 30%. Той отчете, че към момента няма проблем с персонала и заболеваемостта сред медиците е по-малка в сравнение с вълната от ноември, което се дължи на повечето ваксинирани лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Легла може и да има свободни но няма персонал.Това означава че ако човек се влоши и има нужда да бъде настанен в интензивно отделение,няма да има хора които да го спасят .Леглата не са критерий ,че системата може да обслужи многото болни с коронавирус и най -вече тези които имат нужда от спасяване на живота им .Да не говорим че не всяка болница може да поеме тежките случаи и да ги обслужи .Болниците които имат специалисти и качетство на базата и персонала ,са в София ,Пловдив ,Варна и Бургас .И пак в тези градове не всяка болница предлага качество от към специалисти,познания ,апаратура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още