IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти три четвърти от българите искат да се изчака с влизането в еврозоната

Две трети от участниците в проучване са против Европа на две скорости

17:55 | 10.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 72% от българите считат, че е по-добре България да не бърза с присъединяването си към еврозоната. Една четвърт от анкетираните пък са съгласни с опцията за бързо приемане на еврото. Това показват данните от експресен сондаж на „Галъп Интернешънъл“.

Анкетата е проведена сред 801 души между 7 и 8 март в цялата страна.

От социологическата агенция обаче отчитат, че по тази тема не може да се очаква висока степен на запознатост. Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни, пише в анализа на „Галъп“.

Според изследването 66% от българите не одобряват идеята за Европа на две скорости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Хайде сега е на ред някой измислен демократ да ревне и за референдум. Опасявам се, че и да бързаме ще стане като Шенген - ще постоим в чакалнята при изпълнени критерии. Я сега вижте колко е средния БВП в ЕС и колко е В България и да речем в Чехия и Унгария. Де са те, де сме ний. А и Румъния отдавна ни избяга. Там е проблема. Ние сме много слабо развита държава - за Еврозоната ще сме нещо като Гърция, символ на евентуални проблеми. При това ние сме икономика на услуги и туризъм. Ние индустрия и селско стопанство нямаме. Не знам някои сериозни експерти да са коментирали точно този аспект - присъединяване на слаба икономика с много лоша структура на БВП - главно услуги. Аз лично мисля, че тази структура у нас ще доведе до по-висок скок в цените за потребителите от това, което се прогнозира. Бърза съдебна реформа, война с корупцията и ускорено развитие на индустрия и селско стоп. Последното може да стане само с държавна намеса. Колко искате ме плюйте за последното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Българите се страхуват да приемат една от световните валути? Как е зададен въпроса? Българите още от (социализма) са на валутни позиции и нищо не се е променило. Скалъпено проучване от типа анти ЕС;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още