IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се лицензионен режим във ВиК-сектора

Предвижда се водните дружества да бъдат окрупнени и да отговарят на редица технически и финансови изисквания

17:29 | 02.10.12 г.
Подготвя се лицензионен режим във ВиК-сектора

Съществуващите в момента 65 ВиК дружества в България ще бъдат обединени в 28, като от тях ще се изисква да получат лиценз, за да работят като ВиК оператори, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

Окрупняването на ВиК дружествата, което залегна в проектозакона за водите, беше предложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Поправките в закона в момента се обсъждат от Народното събрание и предстои да бъдат окончателно гласувани от депутатите.

Според Семерджиев промените, които се подготвят във ВиК сектора, ще помогнат за привличането на инвеститори, тъй като големите дружества ще имат по-голяма възможност за достъп до заемен капитал и да са по-надеждни в обезпечаването на инвестицията. 

"ВиК-операторите, които отговорят на изискванията, ще получат лиценз по право, а останалите - не, като на тяхно място ще бъдат избрани с конкурс други оператори", каза Семерджиев.

Изискванията за получаването на лиценз ще бъдат дружествата да са назначили достатъчно специалисти, да имат адекватни системи за следене на мрежата, да извършват ремонтна дейност. На фирмите ще им бъде наложена и горна граница на признатите нетърговски загуби, към които се причисляват загубите по мрежата, посочи Семерджиев.

Според оценки на Световната банка са необходими поне 2 млрд. лв. за решаване на проблемите на ВиК-сектора у нас.

Един от основните проблеми е намаленото потребление. По данни на различните ВиК оператори то се е свило с от 3 до 10%.

Според Семерджиев това се дължи от една страна, на по-ниското потребление на индустриалните потребители заради кризата, от друга страна - на спестяването на вода от битовите потребители.

Намаленото потребление също създава повече разходи за ВиК дружествата, допълни Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още