IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се радикална реформа за администрацията на МВР

Броят на работещите в администрацията ще бъде намален с между 30 и 50%, твърди ресорният министър Веселин Вучков

13:28 | 22.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвя се радикална реформа за администрацията на МВР

Администрацията в МВР вече няма да работи в условията на първа категория труд, а според Закона за държавния служител. Тази реформа е обсъдил днес кабинетът по предложение на вътрешния министър Веселин Вучков.

Вучков обяви част от планираната реформа още миналата седмица в парламента. Тогава той обеща да внесе промени в Закона за МВР между първо и второ четене, с които да се задействат мерките.  Една от тях е именно приравняването на работещите в администрацията с държавни служители, което ще ги лиши от част от привилегиите, които имат полицаите.

„Ако сме реформаторско мнозинство, трябва да правим реформи, отстъпки няма да има“, коментира пред журналисти Вучков след заседанието.

Той поясни, че на 12 януари ще бъде представена пътна карта на реформата, която ще бъде извършена до лятото на 2015 г.

Освен това ще има известно редуциране на административния апарат от една трета до една втора, планира се да има и повече униформена полиция в населените места. 

Обмисля се и уеднаквяване на условията за работа в  МВР, ДАНС, ДАТО и разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите, каза Вучков.

„Полицаите и пожарникарите ще продължат да са държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, съпроводена с ред бонуси. Така трябва да бъде. Останалата част – администрацията, която се подчинява на същия режим, трябва да излезе от него“, разясни той.

Вучков конкретизира, че промяната ще засегне счетоводителите, юрисконсултите, служителите по международната дейност и др.

Министърът неколкократно посочи, че няма нова информация за изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов. „Няма нова информация. Има нови потвърждения от видеокамери за посоката, в която е пътувал, бил е сам в автомобила. С най-висока степен на сигурност може да се каже, че на 5-ти декември в 18.31 ч. е напуснал България в посока Гърция, управлявайки моторното превозно средство, което обичайно е ползвал“.

От гръцка страна засега нямало потвърждение Сертов да е засичан с камери, въпреки че е било потърсено съдействие „на най-високо ниво“, заяви министърът.

Сертов е обявен за издирване от Интерпол. До днес няма данни за престъпно посегателство върху него, каза още Вучков и призова ако хората имат данни, да сигнализират в МВР.

По отношение на проблема с камерите на полицията в София министърът обясни, че всички договори с фирмите за гаранционно и следгаранционно обслужване са изтекли отдавна. Тъй като не е имало планирани пари в бюджета на МВР, постепенно някои от функциите на системата са отпаднали, но тя не е спряла да функционира.

Фирмите, изградили системата, искали министерството да им плаща абонамент за софтуера, като се позовали на авторско право. Вучков заяви, че МВР ще реши проблема със собствени IT специалисти, без да се ангажират външни хора.

На въпрос за битовата престъпност министърът заяви, че „тя се ограничава по два начина - повече униформена полиция, което ще стане с връщането на част от полицаите, които сега са българо-турската граница, както и с качествено събиране на доказателства“.

В началото на следващата година ще бъдат предложени законови промени, свързани с утилизацията на боеприпаси, каза още Вучков. „Темата за обезвреждане на боеприпаси трябва да се подчинява на нови принципни отношения, а не както сега“, заяви министърът.  

Вучков коментира и думите на премиера Бойко Борисов, "собственикът на „Миджур“ да даде 4 млн. лв. за цъкащите бомби”.  “Собственикът да бъде любезен да ни я закупи и да я предостави (нова технология от Германия, б. ред.)”, отсича Борисов. „Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме“, нарежда министър-председателят според една от последните стенограми на заседанията на МС.

Вучков е провел досега само една среща със собственика, когато той е изразил съгласие да няма претенции по отношение на мините, които се намират там. 

„Като министър на вътрешните работи нямам компетентност да оказвам влияние, други министри трябва да поемат тази посредническа роля, за да се разбере кой ще плати извозването и обезвреждането на тези мини. По-важният въпрос е как ще стане обезвреждането на тези мини, а след това да се постави въпросът за финансирането. Министерството на отбраната подготвя доклад по темата“, каза още Вучков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Буда Гоцев
преди 9 години
А дано, ама надали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ivancholak
преди 9 години
пушек вдигаме, пушек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Тоя Вучков ще се окаже най-големият реформатор, ако направи това. Докато не го видя обаче, няма да повярвам. Днес обаче гледам Министерски съвет е гласувал 30 млн лв допълнителни средства за МВР. Общо са раздали на министерства и общини 65 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Това ако стане ще съкрати едно от най-големите разходни пера в бюджета на правителството и в НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още