Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Подготвя се заповед за забрана на вноса на отпадъци от страни извън ЕС

Служебният екоминистър заварил банкрутирало Министерство на околната среда и водите и липса на борба с корупцията

Подготвя се заповед за забрана на вноса на отпадъци от страни извън ЕС

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

В рамките на служебния кабинет ще реша въпроса с вноса на различните видове отпадъци, в това число и на тези за изгаряне. В това увери по БНР министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Той съобщи, че се готви заповед за забраняване на вноса на отпадъци от Турция и от страни, които не са членки на ЕС, за забравяне на транзита на отпадъци през България, с изключение на този между Румъния и Гърция, за забрана на превозването на отпадъци през териториалното ни море. „Аз съм готов за кръгова атака“, заяви Личев.

Министърът посочи, че е възложил по „най-бързия начин да се издадат заповеди за защитени територии.
„Така ще се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на мафиотските разрешителни за строителство“, смята екоминистърът.

Още по темата

Асен Личев разкри какво е заварил при влизането си в Министерство за околната среда и водите - незавършен национален план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2027 година, незавършена национална приоритетна рамка за действие за периода 2021 - 2027, незавършен проект за система за управление в реално време от река Искър.

"Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължения. Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влизам вътре, търся доказателства. Викам началника на инспектората и ѝ искам оценката на корупционния риск на отделните звена. Тя ми каза, че го има като служебно задължение, но я няма методиката за тази оценка... Разбрах, че темата за борба с корупцията дори по средните етажи на министерството не е стояла като сериозна. Напротив, там не е трябвало да има такава борба", коментира министърът.

Той поясни, че годишният бюджет на МОСВ е 64 млн. лева, като в момента не достигат 10 млн. лева.

"На Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е основният инструмент за финансиране на политиките по опазване на околната среда и водите, бюджетът е 74 млн. лева. Не достигат 24 млн. лева. За мен това е дефицит, пари няма", констатира Личев и обеща да разкрие кои са фирмите, които са получили европейските средства.

Той е притеснен, че липсата на средства затруднява елементарни дейности, свързани с почистването на речни корита, язовири. Министърът е категоричен, че „няма да има водни кризи, за да не се крадат пари“.

Асен Личев се надява, че след изборите ще има редовно правителство, което да актуализира бюджета на МОСВ, за да изпълни ролята си на опазване на природата в България. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Слави Трифонов трябваше да е номинацията за премиер на ИТН