IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се промени в Закона за управление на отпадъците

Представители на бизнеса спорят дали пунктовете са събиране на хартия и пластмаса да останат в населените места

14:30 | 09.12.13 г.
Подготвят се промени в Закона за управление на отпадъците

Подготвят се промени в Закона за управление на отпадъците – това съобщиха за Investor.bg от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Фирмите в бизнеса с метални отпадъци искат промени в закона още от приемането му с мотивите, че затегнатият режим за площадките за скрап ощетява сектора. Промените бяха приети обаче, за да се ограничат кражбите на метални елементи от инфраструктурата.

След като стана министър на околната среда, Искра Михайлова обеща, че ще има дискусии за преразглеждането на закона.

Тези дискусии са започнали, заяви Владимир Димитров от БАР. Екоминистерството вече е организирало няколко срещи с представители на бизнеса.

От  БАР не одобряват една от предложените промени в Закона за управление на отпадъците – идеята площадките за пластмаса  и хартия да бъдат разположени в промишлените райони на градовете с мотив, че по този начин ще намалеят кражбите на отпадъци от цветните контейнери.

Сега пунктовете за метални отпадъци са изнесени в промишлените райони и според асоциацията това е една от причините те да намалеят от 2 300 през 2012 г.  на  900. Асоциацията изчислява, че това е „под санитарния минимум от 1200, необходими България да бъде чиста и да изпълнява целите на оползотворяване на отпадъците“.

Така пунктовете за пластмаса, хартия и стъкло към момента са в жилищните зони.

Предложенията за промени на закона, дадени от представители на бизнеса, вече са публикувани на сайта на МОСВ.

Сред промените има предложение на КРИБ – да се забрани изкупуването на отпадъци от опаковки от физически лица. Мотивите – клошарите събират опаковките от цветните контейнери и щетите, които понасят организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки, са значителни.

„Както е известно, всички разходи, свързани с разполагането и обслужването на съдовете за разделно събиране, са за тяхна сметка. Организациите по оползотворяване финансират тази си дейност с приходите от продажбата на наличните в контейнерите опаковки и от събраните вноски от членовете си. Тъй като в контейнерите почти не остават хартия, картон и пластмаса, а само битови отпадъци, организациите по оползотворяване не реализират никакви приходи от тази дейност. Поради това намираме за наложително вземането на сериозни мерки тази незаконна дейност да бъде преустановена. Единствената мярка, което смятаме, че ще постигне тази цел е забраната за изкупуване на отпадъци от опаковки от физически лица“, предлага работодателската организация.

От друга страна, заради промени в цените, хората, които се занимават със събиране и предаване на отпадъци през последната година, са се пренасочили от металите към събирането на хартия и пластмаса. „За 1 кг желязо преди година се плащаха 50 ст., а сега - 30 – 35 ст. Логично, отпадъкът, който е по-скъп, ще привлече по-голямо внимание“, допълва Владимир Димитров.

Според БАР заради намалелия брой площадки и поради пренасочването на събирачите на отпадъци към хартията и пластмасата,  доставките на метален скрап са намалели с 30-40% през втората половина на 2013 г.

Площадките и малките пунктове за хартия, пластмаса и стъкло в селата, малките и големите градове, в момента са над 1 000. 150 хиляди души в страната намират препитание в предаването на отпадъци. Инвестицията в една малка площадка за предаване на хартия и пластмаса е около 20 000 лв, за средна – около 100 000 лв., защото на нея има преси и контейнери за обработване на отпадъците, и камиони за транспорт. Инвестициите в големите площадки за отпадъци достигат около 2 млн. лева. В съдовете за разделно събиране попадат общо около 20% от отпадъците от домакинства и фирми, твърдят още от асоциацията по рециклиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още