Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Подкрепа за мажоритарния вот и задължителното гласуване установи онлайн анкета

Общо 2100 души са участвали в кампанията "Забраненият референдум“ на Форум „Гражданско участие“

Хората в България масово подкрепят мажоритарния вот и задължителното гласуване, стана ясно от онлайн кампанията "Забраненият референдум", която бе организирана от Форум „Гражданско участие“.

Общо 2100 души са гласували в "Забраненият референдум“, който обхвана двата въпроса, които в крайна сметка отпаднаха от първоначално предложените от президента Росен Плевнелиев.

На въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", 94 на сто от гласувалите на платформата са отговорили с "Да", а само 6 на сто - с "Не".

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", с "Да" са гласували 75 на сто, а с "Не" - 25%.

Статистиката сочи, че 1% от "гласоподавателите" в електронния референдум са непълнолетни младежи, 86 на сто са на възраст между 18 и 60 г., а 13 на сто са хора над 60-годишна възраст. Делът на гласувалите мъже е малко по-голям от този на жените - 53 срещу 47 на сто.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата - 35 на сто, следван от гласувалите в областните градове - 31% от по-малките градове - 24%.

По "забранените въпроси" по 5 на сто от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната, отчита БТА.

Организаторите от Форум „Гражданско участие“ изразиха своите очаквания тази кампания и резултатите от нея да провокират широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси.

Четете още новини в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
саша никога нчма да позволят задължително гласуване във който и да е от вилаетите и

Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон