IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за еврото се увеличава

Европейците сочат имиграцията и тероризма за най-големите заплахи за ЕС, според проучване на Евробарометър

22:50 | 22.12.16 г.
<p>
	Снимка: <i>архив Ройтерс</i></p>

Снимка: архив Ройтерс

58% от европейците подкрепят съществуването на единната европейска валута. В еврозоната подкрепата е по-голяма - 70%, сочи последното проучване за нагласите на европейците на Евробарометър.

Данните показват, че подкрепата за еврото расте с 3 процентни пункта в ЕС и с 2 пункта в еврозоната спрямо аналогичното проучване през пролетта.

Гражданите на ЕС виждат имиграцията и тероризма като най-голямата заплаха за общността. Според проучването 45% от европейците се притесняват от мигрантите, но броят им намалява с 3 пункта спрямо пролетта. За 32% тероризмът е втората най-сериозна заплаха за ЕС. Тези два проблема изпреварват опасенията за икономическото положение (20%) и безработицата (16%).

На национално ниво най-големите страхове са свързани с безработицата и имиграцията.

Данните на Евробарометър за България показват, че 30% от българите се опасяват именно за работните места, 30% - за икономическата ситуация и 29% от миграцията. Процентите надхвърлят 100, защото проучването дава възможност за повече от един отговор.

Като цяло в общността се наблюдава слаб ръст на "изцяло положителните" оценки за ЕС и слабо намаление на "изцяло негативните" (до 25%). Повечето анкетирани (38%)имат неутрално мнение мнение за Съюза.

81% от европейците подкрепят идеята за „свободно движение, което позволява на гражданите на ЕС да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в ЕС“. Това са част от основните права на живеещите в общността. 67% от европейците се чувстват граждани на ЕС.

Доверието в ЕС е по-голямо от доверието в националните правителства; стабилна подкрепа за гражданството на ЕС, става ясно от проучването на Евробарометър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още