IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновена е процедурата за концесията на Летище Пловдив

Конкурсът беше спрян след жалба на участник, но ВАС отхвърли искането за спиране на процедурата

12:19 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Министерство на транспорта</em></p>

Снимка: Архив Министерство на транспорта

Процедурата за избор на концесионер на гражданското летище в Пловдив продължава, съобщава в писмен отговор министърът на транспорта Ивайло Московски към депутата от БСП Георги Търновалийски.

Търгът беше спрян след жалба от участник в конкурса до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), припомня Московски. С решение на Върховния административен съд (ВАС) от 24 октомври 2017 година обаче е отхвърлено искането на жалбоподателя за налагане на временна мярка за спиране на процедурата. Определението на съда е окончателно.

Решението за концесията на Летище Пловдив беше взето от Министерския съвет през април 2016 година, припомня в своя отговор транспортният министър. Вторият кабинет на Бойко Борисов откри процедурата в края на миналата година, когато министрите вече бяха подали оставка. Това е третият опит за намиране на концесионер на летището, защото досега нямаше кандидати. 

Изискванията в търга са концесионерът да направи инвестиции за 35,2 млн. евро за срок от 35 години.

Концесионната такса ще бъде от две части - фиксирана и променлива. Фиксираната е 100 хил. лева (без ДДС), а променливата ще бъде в размер не по-малък от 5% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година.

Еднократното концесионно плащане, което спечелилият търга ще трябва да плати, е в размер на 150 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още