IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха договора за гаранционен фонд по програмата за селските райони

Очаква се фондът да обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов

14:12 | 20.12.11 г.
<p>
	Мирослав Найденов и Асен Ягодин подписват споразумението за гаранционния фонд. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мирослав Найденов и Асен Ягодин подписват споразумението за гаранционния фонд. Снимка: БТА

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин подписаха споразумение за създаване на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от Министерството на земеделието.

Миналата седмица Министерският съвет одобри договор за държавен заем от 335 млн. лв., който осигурява средства за създаването на гаранционния фонд. Общо 265 млн. лв. от тях трябва да бъдат възстановени от Европейската комисия, а останалите средства са българско съфинансиране.

„Очаква се гаранционният фонд да обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева, което е целият финансов ресурс по ПРСР до края на 2013 г.“, каза министърът. 

Кредитите ще се отпускат по мерки 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 - „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 - „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

Това са най-привлекателните и ефективни мерки за бенефициентите, посочи министърът и напомни, че България очаква нотификация от Брюксел за прехвърляне на допълнителни средства по 121 мярка.

Директорът на Българската банка за развитие Асен Ягодин информира, че 80% от кредитите ще бъдат покрити по гаранционната схема и само 20% от бенефициентите.

„Това са силно облекчени условия с цел да се възползват максимално много бенефициенти“, заяви той. Гаранционната схема на фонда ще е до края на 2015 г.

До 15 януари 2012 г. е срокът за изработването на окончателните параметри на гаранционните схеми, като до 15 март ще трябва да се изберат банките партньори, а до 15 април да стартират схемите, информира Ягодин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още