IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписването на коалиционното споразумение се отлага*

Кирил Петков не изключва да отиде в президентството с готов кабинет

11:24 | 09.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Споразумението между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е „на финалната права“, но няма да бъде подписано днес. Това обяви пред bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков, който отиде на спешна координационна среща с останалите лидери, след като социалистите поискаха промяна в текстовете на законодателната програма.

Той коментира кога документът ще бъде подписан. „Днес да го довършим – утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи“, каза Кирил Петков.

Тази сутрин в парламента стана ясно, че БСП възразяват срещу коалиционното споразумение, което се очакваше да бъде подписано днес.

Първо зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) съобщи, че "една от партиите" е поискала нова среща, но подчерта, че това не е ИТН.

По-късно Корнелия Нинова сама обясни, че имат "предложения, които касаят социалната сфера" в законодателството.

"Разбира се, едно такова споразумение не е проста работа, искаме в детайли всичко да бъде изпипано", заяви тя, след като лидерите на четирите политически сили се събраха тази сутрин в парламента, за да изчистят последните детайли.

Лидерът на социалистите уточни, че за петък в 13 часа е насрочен пленумът, на който в БСП трябва да решат дали да подпишат споразумението.

ИТН вече даде принципно съгласие за подписването му.

"Демократична България" одобри снощи коалиционното споразумение и даде мандат на председателя на партията в оставка Христо Иванов да го подпише. Националният съвет даде също така съгласие членовете на “Да, България” от парламентарната група на “Демократична България” да гласуват “за” предложените министър-председател, структура и състав на Министерски съвет.

Кирил Петков се надява в началото на следващата седмица „да имаме вече работещо правителство“, като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Той обаче се въздържа да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на Министерския съвет е „до голяма степен готов“.

„Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции“, каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Относно "суперминистерството", което се готви за Асен Василев, Кирил Петков съобщи, че към Министерството на финансите ще мине и контролът върху харченето на еврофондовете, защото според „Продължаваме промяната“ е логично двата вида публичен ресурс да бъдат заедно.

Лидерите на „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ заседават в парламента, за да се прецизират текстове на коалиционното споразумение, които се отнасят до законодателни приоритети.

Коалиционното споразумение представлява обемен документ в три части. Първата включва политическа рамка, в това число и структура на Министерския съвет. Втората част е експертна рамка, в която са обобщени резултатите от всички 18 експертни групи, които бяха водени от партньорите. Третата част е законодателната рамка – в нея влизат законопроектите, които са заложени в работата на бъдещето управляващо мнозинство – точно по тази трета част, БСП има възражения.

Финалните текстове са готови, така че се надяваме, че ще имаме напълно актуализирано коалиционно споразумение утре до края на деня, заяви пред журналисти Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", след координационната среща между лидерите на четирите формации в сградата на парламента, предава БТА.

Утре в 13.00 часа БСП свиква присъствено заседание на Националния съвет на партията, съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова. В отговор на въпрос тя каза, че са решили, след като утре мине Националният съвет на БСП и получат одобрение, тогава да бъдат обявени официално имената на министрите в бъдещия кабинет.

"Днес се събрахме заедно, за да изчистим последните текстове по законодателната програма, но хубавото в този формат на коалиционните партньори е, че комуникацията тече непрекъсното. Ще се координираме оттук нататък много тясно, за да имаме едно работещо правителство", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП. Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години, посочи той.

Корнелия Нинова каза, че са уточнили всичко в законодателната програма. Ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина, допълни тя.

Нинова коментира, че днешната среща не би трябвало да е изненада. Още в началото ние казахме, че след като приключи работата на експертите, ще има лидерска среща между четирите формации, посочи тя.

* Допълнена към 12.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Още не са разделили парите - по усвояването на бъдещите ЕС фондове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още