IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите и надзирателите излизат на протест на 5 юли

Служителите на реда настояват за определяне на минимума за допълнително възнаграждение за нощен труд

12:48 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Полицаите и надзирателите излизат на протест на 5 юли, демонстрациите съвпадат с празника на МВР, съобщава Агенция „Фокус”.

„Дадохме шанс повече от година и половина на държавните мъже в диалог да се вземе правилното решение. Тъй като такова решение не се взима, решихме с тези протестни дейности да дадем тласък на разговорите“, обяви председателят на синдиката на МВР Валентин Попов. 

Служителите на реда настояват за определяне на минимума за допълнително възнаграждение за нощен труд. Попов коментира, че България е единствената страна на Балканите, която няма колективен трудов договор. Протестът се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите, заедно с КТ „Подкрепа“.

Според синдикалистите, напрежението сред работещите се увеличава тъй като допълнителното възнаграждение за нощен труд у нас е 25 стотинки на час. То не е било коригирано от 2007 година насам, припомня БНТ. Синдикалистите настояват ставката за нощен труд да бъде актуализирана и обвързана с минималната работна заплата, достигайки размер от 2 лева и 80 стотинки на час.

„След 11 януари 2018 г. ние не отменихме протестните действия, а само сме ги спрели. Премиерът Бойко Борисов потърси компромисни решения. Освен него обаче никой друг не е възприел това. Продължават да не ни компенсират за извънреден труд. 25 стотинки повече на час на за нощен труд е унизително. Сумата трябва да нарасне до около 2,50 лв.”, обяви в ефира на Националната телевизия зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още