Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

Търсенето на петгодишни ДЦК намалява, доходността скочи от 1,66% до 1,99%

Политическата криза, оставката на вицепремиера Дянков и насрочения за утре аукцион за 6-месечни държавни ценни книжа за 800 млн. лв., оказаха своето влияние върху настроенията на инвеститорите.

Вчера (18 февруари) Министерство на финансите проведе аукцион за 5-годишни ДЦК в лева на с обща стойност 45 млн. лв. Резултатът е доходност от 1,99%, което е доста над 1,66% постигнати на 23 януари 2013 г.

Допълнителна лоша новина е, че търсенето е било за само 77 млн. лв., спрямо за 126 млн. лв. на 23 януари тази година.

Всичко това прави още по-интересен утрешния извънреден аукцион за продажба на 6-месечни ДЦК за 800 млн. лв. Парите ще се използват за попълване на фискалния резерв, който намаля след плащането на 1 млрд. лв. субсидии за земеделските производители.

Важно е да се отрази и официалното тълкуване на вчерашния аукцион от Министерството на финансите.

Според тях "доходността по 5-годишните ДЦК остава стабилна, възлизайки на 1,99%", тоест не е споменато, че реално тя се увеличава рязко. Официално МФ мълчи и за по-малкото търсене.

Банките са придобили 87,16% от общото количество 5-годишни ДЦК, следвани от пенсионните фондове с около 12,22% и други инвеститори.

Постигнатата доходност е под съответните стойности на облигации със сходни характеристики на редица държави-членки на ЕС, като Унгария (5,61%), Словения (5,26%), Испания (3,86), Румъния (3,73%), Хърватия (3,73%) , Италия (3,20), Латвия (2,10%) и други.

Междувременно Европейската централна банка публикува на 12 февруари 2013 г. данните за дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС.

Според тях през януари 2013 г.  дългосрочният лихвен процент на България е 3,27%, което е близо до регистрираната исторически най-ниска стойност на показателя – 3,22% за месец ноември 2012 г. и е намаление спрямо предходния отчетен период - месец декември 2012 г. -  3,44%.

 

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
18
 
11
преди 9 години
Няма профилна снимка
Дянков и пазарните талибани явно не разбират, че да управляваш държава не е като да управляваш частна фирма. Във фирмата може да правиш каквото си искаш, а на който не му отърва - да си ходи! В държавата когато на мнозинството от хората тотално им писне СИ ЗАМИНАВАШ ТИ !!!
3
 
14
 
10
преди 9 години
Няма профилна снимка
до Rumen_, Дянков бил велик, бил голям мъж и много принципен и много твърдо го давал и Боко трябвало като наге да запъне за плащането на зърнопроизводителите - ами нали ако не бяха платили сега в центъра на София щеше да има няколостотин трактора и ситуацията щеше да е още по-сдухана?И кел файда че щяло да има 800 млн. в хазната за следващите два месеца? Крайно време да се разбере, че без социална и политическа стабилност няма начин да се поддържа и финансова такава. Тука сме Европа и варианта Пиночет не става! Боко и Дянков ликвидираха социалната и политическа стабилност в страната и съвсем резонно сега се пропуква и финансовата такава - и в какво се състои тогава приноса и гениалността на Дянков, че аз нещо май не разбирам?
2
 
17
 
9
преди 9 години
Няма профилна снимка
до Rumen_, bgMan,Абе до кога ще го превъзнасяте тоя ***, Дянков!Дянков паднал и се вдигнала лихвата. Демек ако го върнем и лихвата ще падне! Ама вие наистина ли не разбирате защо се вдига лихвата? Наистина ли не разбирате че ЛИХВАТА СЕ ВДИГА ЗАРАДИ ДЯНКОВ, БОКО и сие, заради това че с некадърната си политика взривиха социалния мир и сме на прага на гражданска война? ЛИХВАТА СЕ ВДИГА ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИЯ РИСК, ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ УТРЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО МОЖЕ ДА ПАДНЕ И ДА НАСТАНЕ АНАРХИЯ. Е питам аз, кой е отговорен за тази ситуация? И няма ли гениалния Дянков нещо общо със забъркването на тази каша? И дали ако Боко го беше отстрелял преди месец-два сега нямаше да сме на по-добро дередже?
0
 
23
 
8
data до: deant
преди 9 години
Няма профилна снимка
това е вярно само при положение че можеш да "произвеждаш" парите в който е емитиран дълга п.п. Гърция не е удачен пример - намери им бюджета и виж колко от него е плащания по лихви и ще се убедиш
10
 
14
 
7
deant до: data
преди 9 години
Няма профилна снимка
Кел, файда дето е казал народа. Някой освен определен кръг спекуланти имат полза от това. Аз лично съм забелязал, че света не се интересува от лихвите по облигации. Гръцките имат голям спред, но хората пак си живеят добре. кел файда от ниски лихви.

Още от Икономика и политика
Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват