IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически борби блокирали изпълнението на Плана Ран- Ът

"Загубихме се в тези вътрешни конфликти и първоначалната идея беше размита", коментира пред Bulgaria On Air Ричард Ран

16:13 | 06.04.14 г. 13
Политически борби блокирали изпълнението на Плана Ран- Ът

Преходът към пазарна икономика, заложен в "Плана Ран- Ът",  е бил възпрепятстван от вътрешен конфликти и политически борби. Това споделиха в предаването „Видимо и невидимо” на телевизия Bulgaria On Air двама от авторите на  българския проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика Ричард Ран и Роналд Ът. На въпрос дали е било възможно преходът към пазарна икономика да се случи толкова бързо, колкото е било заложено в плана, Ът отговаря, че това е проработило в други страни като Полша, Чехия и Естония, което е показателно, че препоръките са изпълними.

„ В Полша имахме истински икономически лидери, които поеха финансовото министерство и централната банка,” коментира на свой ред Ричард Ран. – „България не беше благословена с такъв лидер като Лешек Балцерович и трябваше да разчитате на експерти отвън – като нас”.


Ран допълни, че на моменти е имало трудности в комуникацията при представянето на идеите, породени от различията в културата и езиците.
„Срещахме се с икономисти и представители на парламента. Обяснявахме им в детайли какво се опитваме да направим. И много хора го възприеха. Но имаше известен конфликт между вашите политици и някак си се загубихме в тези вътрешни борби и идеята беша размита”, посочи Ран.

Той подчерта, че заложените цели като радикална промяна тогава, като например въвеждането на валутен борд, приватизацията и други, сега са обикновена пазарна икономика- има свободни цени, свободен пазар, ниски данъци и т.н. Икономистът посочи още, че в сравнение с времето преди 25 години, когато е отправена и поканата за изготвянето на „Плана Ран – Ът”, животът в България е по-добър- има свобода на словото, на движението между държавите и т.н.

От перспективата на изминалите години и вече натрупания опит, Роналд Ът посочи, че единственото нещо, което би променил и върху което би поставил по-голям акцент, е върховенството на закона.

"Ако има честна съдебна система и по-ниски данъци върху производството, инвеститорите сами ще дойдат и ще останат в България", коментира и Ричард Ран.

В предаването „Видимо и невидимо” днес от 18.30 часа в ефира на Bulgaria On Air може да видите цялото интервю с двамата икономисти и какво мислят те за вариантите за постигане на енергийна независимост, за предимството на свободните икономически зони, за данъчната сисетма и др. В предаването ще може да видите и кадри от филма на Красимир Лаков – „Преходът, който не стана така, както беше замислен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
ти не мислиш ли 4е името е написано наро4но с К а не с С?и от това директно правиш извод 4е съм ***?ми и твето име се пише longine но не си правя изводи 4е си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
Stone "Kold" - ти името не си могъл да си напишеш правилно, но иначе ни обясняваш световната политика и как е устроен света, и бедните и богатите.... какво си мислиш че постигаш в тоя форум с безбройните си постинги за конспирации, а не примерно в днес.бг и сие...? яко кеч :) ама пак хамерикански, масов един такъв и консуматорски...Пс.Малко аргумент Ad Hominem за теб - щото напълно си го заслужаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Много плоско ! Та по темата която тука повечето хора не разбират или се правят че не разбират . Шистовия газ най вероятно НЯМА да реши енергийните проблеми и едва ли би заел до 30-40 % от потреблението , НО би бил изключително важен коз при евентуални преговори за цени и доставки ! И не знам дали сте гледали интервютата на господата но те НИКЪДЕ не казаха да прекъснем вноса на енергоносители от Русия . Просто при преговори е много важно какви карти имаш в ръката си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
И един въпрос.Защо САЩ не са под валутен борд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
И доколкото разбирам, тия двама "ЕксПерти" ни предлагат да се отървем от руската зависимост от газа, като си нахлузим американската зависимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Колежке от МедиаПул, пал ли същите въпроси и констатации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 9 години
Аз все си мисля че бг политици до сега изпълняват само и основно планът който предвижда нашето изтребление, тоест секретната част на планът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 9 години
Защото за да има богати трябва да има и бедни,защото за да има чисто трябва да има мръсно а тва мръсно е бг за чистата европа....ако са искали да ни направят цвете щели са много отдавна да го направят но е факт че не ни искат а ние сме в европа за да сме буферр между изтока,азия и европа..ние сме като един своеобразен филтър а както знаем филтри от диаманти няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 8
retwerts
преди 9 години
Мислих, че поне в този форум хората ще са достатъчно интелигентни да не се поддават на евтини теории на конспирациите и глупави псевдо националистически клишета. Но..уви...Колко глупав трябва да е човек, за да мисли, че който и да е би имал полза от изостанала България? Хората отдавна са изоставили подобен начин на мислене и не от филантропски нагласи. По-развита България, означава повече внос, повече внос означава повече приходи за чуждестранните компании и икономики. За какво някой ще прави пъклен план да държи България и българския народ толкова бедни, че да не може да му продаде абсолютно нищо. И защо "пъкления план" е сработил толкова добре за страни като Естония?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
SS-23
преди 9 години
Политически борби блокирали изпълнението на Плана Ран- Ът====================================================Тоя *** - масон, не случайно съдбата го е наказала да е ... "пират" !Недей лъга, долен евреин, планЪт ти тече с пълна сила вече 25-а година, и затова България е бунището на Европа и практически съществува само на хартия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още