IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите избори, които могат да променят Европа през 2021 г.

Изборите през март в България ще имат значение не само за страната, коментира европейското издание Politico

13:22 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Вот в Австрия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вот в Австрия. Снимка: Архив Ройтерс

През 2021 година няколко държави в Европа ще проведат избори, които имат потенциал да променят политическия пейзаж на континента, пише европейското издание Politico. Сред тях е и България.

Пандемията променя нагласите на избирателители. Едно обаче е сигурно - Ангела Меркел ще отстъпи от поста си през есента на 2021 година. Изборите в Германия ще бъдат много интересни и ключови за издигането на нов лидер, който ще е от значение не само за собствената си страна, но и за управлението на Европа.

Ето и кратък "наръчник" за предстоящите избори и евентуалните дати.

България: Парламентарни избори на 28 март

Парламентарните избори в страната ще се проведат след месеци на антиправителствени протести, които настояваха премиерът Бойко Борисов да се оттегли след съмнения за корупция и връзки между правителството и олигарси, пише Politico.

Изданието подчертава, че изборите имат значение не само за страната. "За да си осигури подкрепата на малка националистическа партия в своята управляваща коалиция, Борисов постави препятствие пред Северна Македония по пътя ѝ към членство в ЕС, налагайки на Скопие да признае, че езикът, който говорят в Северна Македония, е диалект на българския език", коментира Politico.

Според изданието очакван победител и на изборите през март ще бъде ГЕРБ, която има подкрепата на около 28% от избирателите. На второ място е БСП с 25% подкрепа. За да отклони атаките, Борисов се обърна към корупционни скандали, свързани с управлението на БСП и спрени европейски средства за страната, припомня Politico. В ГЕРБ обвиняват социалистите в тесни връзки с Кремъл, въпреки че самите те имат добри отношения с Москва.

През есента в България ще има и президентски избори, но все още няма издигнат нито един кандидат за позицията на Румен Радев, който е противник на премиера Борисов.

Португалия: Президентски избори на 24 януари

Според проучванията Португалия ще има избран президент още на първи тур - дясноцентриския кандидат Марсело Робело де Соуса има подкрепата на повече от 60% от избирателите.

Други двама кандидати привличат вниманието на медиите - бившият европейски депутат Ана Гомес и крайнодесният Андре Вентура, който основа своята партия Chega ("Достатъчно") през 2019 година. Двамата имат малки шансове - Гомес вероятно ще спечели около 13%, а Вентура - 10% от гласовете. Резултатите обаче ще бъдат интересни от гледна точка на подкрепата за крайнодесни платформи, които до този момент нямат почва в Португалия.

Нидерландия: Общи избори 15-17 март

Статистическите проучвания не показват проблеми за партията на премиера Марк Рюте. Първоначално премиерът беше привърженик на "интелигентна блокада", с която да се бори с разпространението на коронавируса. Впоследствие обаче Нидерландия стигна до пълно затваряне, включително на магазини и училища, което ще продължи поне до средата на януари.

Въпреки това позицията на Рюте печели подкрепа в страната и партията му е вероятният победител в изборите. Марк Рюте е един от най-дълго управляващите европейски лидери - в момента се бори за четвърти мандат начело на Нидерландия. Според очакванията той ще спечели с около 37% от гласовете, което е ръст от 17 пункта спрямо изборния резултат през 2017 година.

Интерес и тук е представянето на крайнодесните. Една от тях е "Форум за демокрация", създадена през 2016 година. Партията набра инерция през 2019 година при местни избори и в изборите за Европейски парламент, но през последните месеци популярността ѝ намалява. За сметка на това подкрепата за партията на Хеерт Вилдерс и неговата "Партия за свобода" се повишава и излиза на второ място с около 25% от гласовете.

Шотландия и Уелс: Парламентарни избори през пролетта

Интересни ще бъдат парламентарните избори в Шотландия на фона на заявката на премиера Никола Стърджън, която заяви, че ще продължи своята борба за независимост и връщане в ЕС. Парламентарни избори ще има и в Уелс, а в Англия и местни избори, на които директно ще бъдат избирани кметове на населени места.

След отлагане заради пандемията избори ще се проведат и за кмет на Лондон. Подкрепата за сегашния кмет Садик Хан е около 50%, показват проучванията.

Регионални избори във Франция - вероятно през юни

Точната дата за регионалните избори във Франция още не е уточнена - правителството предложи изместването им от март за юни заради пандемията от коронавирус. Това всъщност ще са първите местни избори, след като Еманюел Макрон създаде своята партия En Marche ("Напред") през 2016 година. Това ще даде представа как се представя президентът преди изборите през 2022 година.

Германия: Общи избори на 26 септември

Очакваните с най-голям интерес избори в цяла Европа обаче безспорно ще бъдат през септември в Германия. За първи път от 2005 година на тях няма да се "състезава" Ангела Меркел, която от месеци повтаря, че не търси нова политическа роля.

Големият въпрос е кой ще замести една от най-влиятелните жени в Европа, а и в света. Засега единствената ясна кандидатура е на финансовия министър Олаф Шулц. Партията на Меркел ще обсъди своя кандидат на форум, насрочен за 15-16 януари. Сред обсъжданите имена са Армин Лашет, премиерът на Северна Рейн-Вестфалия, Норберт Рюген, който оглавява комисията по външни работи на Бундестага, и корпоративният адвокат Фридрих Мерц.

Сред претендентите може да се окаже и Маркус Сьодер, който получава висока оценка за работата си срещу коронавируса в Бавария.

Чехия: Парламентарни избори на 8-9 октомври

В Чехия премиерът Андрей Бабиш ще се бори за нов мандат през есента, след като пое управлението на страната през 2017 година. Бабиш управлява с правителство на малцинството и статистиката показва известен отлив на подкрепата - до 27%, спрямо 29,6% на предходните избори.

Правителството отчита предизвикателен първи мандат - страната беше обхваната от исторически протести, които настояваха за оставка на премиера, а след това и от разпространението на коронавируса. Здравният министър трябваше да подаде оставка през октомври 2020 година, след като беше документирано как нарушава собствените си ограничения. Самият Бабиш си спечели остри критики, след като прекара лятната си отпуска на о. Крит, съветвайки чехите да си останат у дома.

Още няколко дати привличат вниманието на Politico през 2021 година. На 14 февруари се очакват регионални избори в борещата се за независимост испанска провинция Каталуня. През април са насрочени парламентарни избори в Албания, а в края на май - в Кипър.

През септември пред урните ще се изправят и норвежците в избор на нови членове на парламента.

Сред важните за Европа избори са и насрочените за 19 септември избори в Русия, допълва още европейското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още