IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Идеята за въвеждане на ценз за уседналост е технически неизпълнима

Трябва да има регистър на избирателите и той да се направи от МВнР, а не от ГРАО, твърди Димитър Димитров

10:42 | 12.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В България не би могла да се реализира каквато и да е идея за въвеждане на ценз за уседналост, която е торпилирана от свободното движение в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това заяви в ефира на bTV политологът и преподавател по изборни системи доц. Димитър Димитров.

Той коментира, че няма как да се регистрира, ако някой е влязъл и излязъл през Гърция, дали той е дошъл преди това от Турция или дали например е минал през летището във Виена. По думите му се говори за неща, които са технически неизпълними, но все пак има радикално решение. Според Димитров трябва да има регистър на избирателите и той да се направи от МВнР, а не от ГРАО или каквато ида е друга служба, занимаваща се с гражданския статус и на основание на валидните документи за самоличност.

"Когато гласувате, гласувате вие  физически плюс документа. Едното и другото са еднакви признаци на вашите права“, обясни Димитров. 

Според изборния експерт Стоил Стоилов има два принципа, по които гледаме на т. нар. външен електорат.

"Първият – щом си гражданин, имаш неограничени права и ги ползваш като рента до края на живота си, независимо къде живееш, колко време живееш там, как си придобил гражданство. Вторият принцип обаче казва така: тъй като властта се произвежда за конкретна правна територия и за определен период от време, то напълно легитимно е да се въвеждат такива ограничения, които да позволяват тази власт да бъде произведена от хора, които имат принос в правната територия и носят последствията от своя избор. Това е основата на редица ограничения, които съществуват по света", посочи Стоилов.

Той даде за пример Израел и Ирландия, където в чужбина гласуват само техни дипломати и военни.  

Има известна логика, която е политическа и историческа, обясни Димитър Димитров.

„В Израел има 7 млн. граждани в страната и 17 млн. граждани по света. Или четиригодишната уседналост в Люксембург – там трябва 48 месеца да сте живели в Люксембург, за да получите право да гласувате. Това също има основателна причина. 47% от населението на Люксембург са италианци, португалци, източноевропейци, германци, французи“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Какъв е проблема да остане изискването декларацията да се попълва пред членовете на изборната комисия на български език и всяка година да се променя текст, словоред и др. под.? Към това може да се прибави и рецитирането на български език на стихотворението "Аз съм българче" без грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
А докато конституционният съд евентуално вземе правилното решение , може да чакаш виза за Филибето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 6 години
Стига сте търсили под биволът теле. Конституционният съд да постави извън законът етническите партии - основно ДОСТ и ДРОМ и проблемът е решен. Защото те са проблем не само при гласуване в някои чужбини, но и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
"Той даде за пример Израел и Ирландия, където в чужбина гласуват само техни дипломати и военни. "Е , там турските чалъми със сигурност няма да минат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още