IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Изборите в Австрия следват общоевропейска тенденция

Тя води към радикалната популистка десница, заяви Страхил Делийски

09:24 | 17.10.17 г.
<p>
	31-годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия и външен министър Себастиан Курц.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

31-годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия и външен министър Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Консервативната народна партия, водена от най-младия лидер в Европа - Себастиан Курц, спечели изборите в Австрия.
„Случващото се в Австрия е една общоевропейска тенденция в посока към радикалната популистка десница. Курц в рамките на кампанията избра да се радикализира и да изговори голяма част от дневния ред на крайнодясната "Партия на свободата", но по малко по-приемлив начин. Някои наричат това опит за опитомяване на десницата", каза политологът Страхил Делийски в студиото пред Bulgaria ON AIR. 

"Към този момент големият въпрос е коя ще бъде партията на второ място, тъй като предстои да се преброят бюлетините от чужбина. Но резултатът не е изненадващ. Въпреки че изгубиха, социалдемократите са тези, които по-често са управлявали Австрия. Техният резултат е следствие от политиката им в последните няколко години и от икономическата криза", отбеляза политологът Христо Панчугов.

Според него редица държави са доказали, че крайнодесните партии все още не могат да вземат превес над управлението.

"В Холандия спечели чисто нова партия, която надделя над тяхната крайна десница, същото видяхме и във френските избори. Курц е същото за Австрия, което бе Макрон за своята държава", подчерта политологът.

"Себастиан Курц е част от една заформяща се мода – по-консервативно отношение на равнище култура и социум, съчетано с либерално отношение към икономиката. Сърцата на избирателите в Австрия бяха спечелени от силното проблематизиране на очевидните предизвикателства за Общността", посочи Страхил Делийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още