Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Политолог: Промените в Изборния кодекс са на основата на политически фетиши

Неефективно е решението за почти 100-процентово машинно гласуване в страната, посочи експертът по изборното законодателство Даниел Стефанов

гледано: 2416   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Правенето на изборно законодателство е стара слабост на България. Обикновено то се прави набързо и без съществен анализ. Сегашните промени в Изборния кодекс, както и много други преди, са за съжаление на основната на политически фетиши. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, политолог, експерт по изборно законодателство.

"Партиите си харесват някакви неща, които смятат, че ще улеснят изборите или че ще подобрят тяхното представяне, като нищо друго няма значение", посочи той.

По думите на Даниел Стефанов най-скорошният пример за подобна неефективна промяна е почти 100-процентовото машинното гласуване в страната.

"Тази промяна беше въведена, без да се изчака докладът на ЦИК за това как са преминали изборите на 4 април", посочи политологът.

Според него е „нормално“ при първото масово гласуване с машини да се изчака анализа на ЦИК и напомни, че до този момент няма цялата информация за това как е преминал вотът.

Още по темата

"Ние знаем, че някакъв брой машини не са произвели резултат, но не знаем защо. Все още не знаем чия е била грешката за погрешно въведените дигитални бюлетини в два от избирателните райони. Появяват се нови информации, че всъщност в изборния процес са били включени машини, които вероятно са били извън поръчката на ЦИК", коментира Даниел Стефанов. "Това само по себе си е доста обезпокоително", заяви той.

Експертът по изборно законодателство смята, че никой не си дава сметка колко сложен логистичен процес стои зад машинния вот.

"Институциите, които са ангажирани в организирането и произвеждането на изборите, на практика не притежават капацитет самостоятелно да направят този процес - никоя от тези институции не може да каже дали фирмата изпълнител изпълнява коректно задълженията си по договора", е мнението на политолога.

По отношение на вота зад граница Даниел Стефанов отбеляза, че премахването на ограничението от 35 секции е изцяло "политическо".

"Това ограничение единственото целеше да намали броя на гласовете, които идват от Република Турция. В момента с премахването ефектът му ще дойде от две държави - Турция и Великобритания", поясни политологът.

Той е категоричен, че с тази промяна не се адресират по-належащите проблеми с гласуването в чужбина.

"Нито се решават проблемите с опашките в държавите, които не са Турция и Великобритания, нито се решава рискът от многократно гласуване в Германия и Белгия - това е едно символично разширяване на вота зад граница", потвърди Стефанов.

Какви са рисковете за оспорване на вота при следващите парламентарни избори? Какви компетенции трябва да притежават хората от секционните комисии? Ще има ли нови инструкции и обучение на експертите от ЦИК?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кирил Петков: Каним Google и Аmazon за участие в инициативата "Три морета"