IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Няма шанс за правителство, вървим към трети избори

Популизмът на Трифонов мина апогея си, коментират проф. Румяна Коларова и Георги Проданов

10:44 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Политолози: Няма шанс за правителство, вървим към трети избори

Той е на мнение, че има два ясни центъра на власт и винаги се стреля по по-големия.

"Не виждам ГЕРБ и Бойко Борисов да заявяват огромно желание да управляват. Вървим към избори 2 в 1. Има трупане на влияние. Популизмът на Слави Трифонов мина апогея си. Интересното около президента е, че вляво все повече се вижда нуждата от нов ляв проект. По-рационално е да се стигне до някаква форма на окрупняване около президента. Един нов Франкенщайн е напълно възможен", смята Проданов.

Политологът проф. Румяна Коларова подчерта „беше ясно, че шанс за трети мандат няма“.

„Това, което им предложиха, всъщност беше съвсем различно - вървим към предсрочни избори. Големият въпрос е колко време ще се бави мандатът. Отговорността е на мандатоносителя. БСП ли е партията, която ще задава дневния ред, трета политическа сила - те са мандатоносители по волята на президента“, заяви тя.

По думите ѝ БСП се бори за своето място в българската политика.

"Те трябва да определят къде са и какви са. ИТН вече са наясно, че едва ли ще станат първа политическа сила занапред. Партията все още запазва идентичност. Демократична България са прекалено в центъра и прекалено либерални, за да се десница. Сега големият въпрос е какво ще се случи с бюджета", посочи Коларова.

Тя е убедена, че ГЕРБ няма да се разцепи.

„Те в момента са в такава ситуация, че това по-скоро ги консолидира и втвърдява. Популистките формации действат според човека. Ако президентът се "подхлъзне" и реши, че трябва да имаме отделни избори, структурата на парламента тогава ще е съвсем различна. Логично е БСП да обявят някакъв премиер, но те кабинет не могат да направят. Скептична съм, че ИТН ще подкрепят президента", анализира политическата конюнктура Румяна Коларова.

Има ли основание да се очаква идването на нов ляв проект около президента? Ще имат ли партиите дългосрочна визия в политиките си? На каква логика ще се структурират бъдещите коалиции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още