IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Рейтингът на управляващите не пада, защото няма реална алтернатива

Едва ли оставките биха удовлетворили обществените очаквания, смята социолог

10:17 | 04.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Часове преди началото на новия политически сезон наблюдавахме един добре познат сюжет – посред нощ и след близо четири часа коалиционен съвет, управляващите решиха да запазят властта си.

Поредните компромиси в името на стабилността бяха предшествани от остра критика на Волен Сидеров към поведението на вицепремиера Валери Симеонов и искане за неговата оставка. Всичко това на фона на сатиричните опити на Красимир Каракачанов да омиротворява патриотичното трио със синя каска.

"Проблемът на този кабинет не е парламентът, а изборите, които предстоят догодина. Именно бъдещето му ще се реши на тези избори. Действията на коалиционните партньори са продиктувани от тях. Политиката в България е на ниско ниво и всеки министър мисли как да оцелее", отбеляза политологът доц. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR.

"Отношенията между "Патриотите" са истерични. Хем ще крепят кабинета, хем ще осигуряват парламентарна подкрепа на ГЕРБ, хем не се понасят. Проблемът на този кабинет са министрите. Те са некадърни и потънали в корупция. Държавата започна да се разпада. Пътища, търговски регистър… Всички системи блокират и се разпадат, а главният прокурор само мига с очи", допълни политологът проф. Михаил Мирчев

Доц. Коларова посочи, че единствената възможна политическа заплаха за сегашното правителство би била алтернатива в ляво.

"Авторитетът на президента е силно ерозиран. Той беше избран със заявката, че ще бъде алтернатива на властта. БСП не е алтернатива. Там има възраждане на нещо старо, което инстинктивно отвращава българските избиратели. Заплаха за това правителство би била алтернатива в ляво, но БСП държи здраво контрола там и потиска всяка инициатива", подчерта тя.

Проф. Михаил Мирчев изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че причината, поради която рейтингът на управляващите не пада, въпреки постоянните сътресения, е именно фактът, че в момента няма реална убедителна алтернатива.

„Не знаем дали ще бъдат приети оставките на министрите. Ако бъдат приети, те ще бъдат заменени с хора от ГЕРБ”. Това коментира в ефира на “Нова телевизия“ Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Всички ще продължим да се забавляваме със сериала в по-малкия коалиционен партньор. Там нещата ще стават все по-динамични”, коментира още Харизанов.

„Не вярвам някой да е изненадан от това, което се случва. То не се случва за първи път, наблюдавали сме го и в предишни парламенти. Мнозинството като че ли е напът да се разпадне, но в последния момент сядат на масата, договарят се по някакъв начин, а за нас остава тайна това, което се договаря. Не мисля, че лидерите на ГЕРБ ще поемат този риск този път да отхвърлят подадени оставки”, заяви социологът Юрий Асланов.

По думите му по-важно е да се опитаме да преценим дали преживяваме някаква политическа криза и до какво може да доведе тя.

Що се отнася до обръщението на президента Румен Радев, Георги Харизанов заяви, че „голямата изненада е, че той в някаква степен задраска и опозицията”, като каза, че избори в непосредствен времеви хоризонт няма да отворят нова перспектива”. 

„Не мисля, че думите могат да променят в момента посоката, в която се развиват политическите процеси. Всичко е изричано много пъти от различни политици. Сега да се вторачваме в нещо, което ние сме констатирали и сме съгласни помежду си, само защото е казано от президента, ми се струва недостатъчно за анализа на положението, в което сме. Очевидно преживяваме един кризисен момент, който касае основно управляващите”, заяви Юрий Асланов.

„Никой по този свят няма как да контролира пътни инциденти. Едва ли има изненадани от вчерашната реч на президента. Може би той задраска и опозицията. Трябва нова мисия и идея на изпълнителната власт, но няма смисъл от театър”, каза Харизанов.

„Валери Симеонов има всички основания да престане да говори за оставка на Николина Ангелкова. Симеонов дължи серия от извинения”, каза Харизанов.

„Не мисля, че оставките биха удовлетворили обществените очаквания”, коментира Асланов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Това е държавата ТИКВАРИЯ с ЦАР ТИКВА. Борисов не само, че вече не е приет в ЕС, но и е станал символ на корупция, елементарност и авторитаризъм Изборът на Ф. Петров за шеф на спец. прокуратурата, номинацията на Гешев/ единствена!/ прегръдките на Борисов с лидери от Евросъюза, жълто-*** медийни отразявания на оценките за успехите на България и международното признание на премиера целят да ни внушат, че са СИЛНИ И НЕСМЕНЯЕМИ, че те контролират събитията и бъдещето е тяхно. Това са само отчаяни опити да запазят властта си. Държавата се срива по най-*** и невероятни начини. НЯМА незаменими хора и управления!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Спящият бик
преди 5 години
Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
caller
преди 5 години
Този рефрен вече 10г. се набива по тъпите чутури на народонаселението.И то вече повярва и хич не се замисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
neverland
преди 5 години
Еми няма. Добър-лош, там Бойко да стои, че махне ли се...потоп. Ще се наредат разни Славчовци, лакоми за власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още