IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината българи нямат финансова възможност да празнуват заради COVID-19

Близо 2,5 млн. от сънародниците ни са без настроение преди коледните и новогодишни празници, показва проучване на „Тренд“

11:47 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията, а 45% посочват, че това не важи за тях. Това са данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници .

Анкетите са направени в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 пълнолетни българи.

Общо 23% от българите са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса. Три четвърти от интервюираните смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Близо 2,5 млн. души от сънародниците ни (45%) нямат настроение да празнуват.

Почти две трети от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години този дял е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г. 

28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци, като най-много сред тях са възрастните хора.

За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите, показва анкетата на социолозите.

74% са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса, но всеки пети не споделя това мнение.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32% посочват, че това не се отнася за тях и на това мнение са най-младите. 73% от анкетираните над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели и познати по празниците.

45% от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавирусната пандемия. С увеличаване на възрастта расте делът на хората, които са категорични, че медицинската криза им създава дискомфорт.

За 47% от анкетираните тя обаче не е в състояние да промени празничното настроение, като най-младите са с най-голям дял, показва още проучването.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още