Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Половината фирми у нас очакват да се възстановят от кризата до края на 2022 г.

68% от анкетираните се нуждаят от ликвидна подкрепа, отчита проучване на Българската стопанска камара

Половината фирми у нас очакват да се възстановят от кризата до края на 2022 г.

Снимка: БГНЕС

79% от фирмите у нас отчитат влошени икономически показатели на предприятието си, като половината (50,6%) прогнозират, че ще успеят да възстановят икономическото си състояние до края на 2022 г. Това отчита експресно онлайн проучване на Българската стопанска камара сред нейните членове от цялата страна и всички сектори на икономиката. Най-голям процент от участниците (28,6%) е от сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и турагентство“.

Проучването е проведено в периода 13-15 април 2021 г.

Малко над 18 на сто от анкетираните компании прогнозират, че ще възстановят икономическото си състояние до края на тази година. 26,1% виждат по-далечен хоризонт (след 2022 г.), в който да се възстановят от кризата, а 0,4% декларират, че са прекратили дейност, респективно – никога няма да се възстановят.

74% от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна подкрепа, вкл. за 12 месеца (47,3%), за 6 месеца (14,9%), за 3 месеца (2,9%) или за по-дълъг от една година период (1,7%).

54% от респондентите очакват да имат затруднения при погасяването на банковите си задължения след изтичането на банковия мораториум.

Сред предложенията на бизнеса за подобряване на държавната подкрепа към фирмите е ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на подкрепата, отлагане/опрощаване на местни данъци и такси, запазване на по-ниската ставка по ДДС за ресторантьорския бранш.

Голяма част от анкетираните очакват удължаване на срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна на дизайна им, така че по-широк кръг фирми да могат да се възползват от тях. Сред предложенията са също анализ на прилаганите до момента противоепидемични мерки и антикризисни обезщетения на фирмите, по-малко държавна намеса в бизнеса и равнопоставено третиране на отделните сектори при прилагането на ограничения.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Използваната земеделска площ у нас е нараснала с 9% през последните 10 години