Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Половината от хотелите у нас ще предложат по-ниски цени на нощувките

Близо две трети от собствениците на места за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, сочи анкета на НСИ

Половината от хотелите у нас ще предложат по-ниски цени на нощувките

Снимка: Getty

Около половината от хотелиерите в България смятат да намалят цените на нощувките или на пакетните цени на услугите си, а останалите ще предложат алтернативен период за използване на направените резервации. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). 

През юни Националният статистически институт проведе за трети пореден път месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната.

Според събраните данни през май 65,6% от анкетираните имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49,4% - на нощувката. 57,5% смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през май 63,8% от ръководителите на местата за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 16,8% очакват временно да преустановят дейността си, 15,9% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение, и едва 2,2% прогнозират да я прекратят.

Още по темата

Що се отнася до наетия персонал 29,6% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ – 22,4%, и „60/40“ – 22,1%. От „платен отпуск“ са се възползвали 20,4% от мениджърите, а 11,3% са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“ 

През май 44,4% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 40,1% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48,8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 35,3% - няма да могат да се справят сами, а 15,5% от анкетираните посочват, че ще успеят „до 100%“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
дааа, преди три седмици реших да ида на слънчака за първи път от над 10 години, точон защото няма да има хора ... хора наистина нямаше и беше спокойно, но въпреки това единия ден го изкарах на легло повръщайки натровен от мидичките на един Несебърски ресторант ! ....
После да не кажете че не ви даваме шанс .... даваме ви, но вие упорито ни гоните !
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Не им щем ни намаленията, ни чаршафите на нашите мили черноморски хотели, да си търсят пак чужденците за алкохолен туризъм. Средиземно море е по-близо за цяла Западна България, по-спокойно и все така пивко. Пък и си представям какви "намаления" готвят, като на безплатните ВИП чадъри на плажа!!!!

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет