Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Половината от пенсионерите са ощетени след преизчислението на пенсиите

Сумите, с които са ощетени, варират от няколко стотинки до няколко десетки лева, коментира управителят на НОИ Ивайло Иванов

Половината от пенсионерите са ощетени след преизчислението на пенсиите

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Около половината от пенсионерите у нас са получили по-малки суми през януари спрямо декември. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, цитиран от БГНЕС.

Преди заседанието на социалната парламентарна комисия Иванов коментира, че половината пенсионери са получили по-малки пенсии. Сумите, с които са ощетени, варират от няколко стотинки до няколко десетки лева.

„Пенсионерите, които са с по-малки суми, са различни типове. Едни са пенсионерите с увреждания, които получават 85% от минималната пенсия, която е 314,50 лв., ощетени са с около 50 стотинки. Другите са пенсионерите със социална пенсия за старост, която беше вдигната на 170 лв., те са ощетени с близо 30 лв. Около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни степени. Близо 250 хиляди от тях са ощетени с по-малко от лев“, заяви той. 

Още по темата

Подготвен е механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с COVID добавката от 60 лв. формира по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт миналия петък.

Компенсирането на пенсионерите ще бъде направено с изплащането на пенсиите за февруари, потвърдиха от социалното министерство.

„Механизмът, който ще компенсира пенсионерите, се доразработва. Ще бъдат изплатени разликите, които се получават за януари и февруари“, посочи днес Иванов.

Възрастните хора ще бъдат компенсирани, като се очаква социалната комисия в парламента да предложи текст в бюджета, с който това да се регламентира. За компенсацията ще са нужни 17 млн. лева месечно.

До казусът се стигна, след като COVID добавката за пенсионерите беше намалена от 120 на 60 лв. Преизчислението на пенсиите не успя да навакса това намаление на добавката при всички, което доведе до по-малък общ доход при около 1 милион пенсионери.

От 25 декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300 лв. на 370 лв.

Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.

Близо 1,68 милиона пенсионери са получили по-малка сума за януари в сравнение с декември миналата година, уточни пред депутатите от социалната комисия Ивайло Иванов, който отговори на депутатски въпроси, свързани с намаления размер на сумите за пенсионерите за януари, пише БТА.

Управителят на НОИ разясни, че става дума за размера на пенсията, която въпреки прилагания по-голям коефициент от 1,35 за всяка година осигурителен стаж не компенсира сумата, давана като ковид добавка. Той припомни, че през декември тя е била 120 лв., а през януари е 60 лв.

Иванов информира, че за около 668 хиляди пенсионери с пенсии за осигурителен стаж и възраст увеличението в абсолютно изражение е по-малко от 60 лв. И така през януари се получава намаление в общата сума от пенсия и от ковид добавката. Такава е причината за намалението в пенсиите за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при условията на непълен осигурителен стаж или за около 109 хиляди лица. Иванов посочи, че те ще получат с 0,50 лв. по-малко от сумите, получавани през декември.

Другата голяма група са пенсионерите с пенсии за инвалидност, които поради общо заболяване са с трайно намалена работоспособност. Това са около 206 хиляди лица и за тях намалението на сумата също е под един лев. Относно социалните пенсии за старост, Иванов отчете, че през декември са получили 268 лв., а януари - 230 лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов съобщи, че е изчислен колко ще е необходимият ресурс, за да се покрие тази разлика между декемврийските и януарските пенсии - сумата е в размер на 17 млн. лв.

Намалението ще бъде компенсирано с плащанията през февруари. "Ще се постараем това да бъде отразено и да бъде видимо, за да не може да стане подобно объркване", каза Иванов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 4 месеца
Интересно каква е куролацията :)
0
 
1
 
3
ing5rov до: lockdown
преди 4 месеца
ако не ти харесва осигурителната система , тикай под дюшека ... ако не , не мрънкай, ами се отчитай редовно ...ше имаш да земаш един ден , ако е рекъл Господ ... ако не , ше пиеш една студена вода ...
1
 
1
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И защо да са ощетени? Това са хора с недостатъчен принос към осигурителната система - социални пенсии, инвалидни, осигурявани на минимума, земеделци. Защо трябва да взимат подаряват пари от нашите осигуровки? Ако са социално слаби да си кандидатстват за социални помощи, но голяма част от тях са с много имоти, влогове.
1
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Както е тръгнало, скоро минималната заплата ще е по-висока от максималната пенсия. А будалите да си дават паричките за пенсиоони осигуровки. Че осигуряват, осигуряват, ама КОГО?

Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми