IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Получаваме газ от Централна Европа след изграждане на връзката със Сърбия

Предпроектното проучване за изграждането на интерконекторната връзка е готово

14:46 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Получаваме газ от Централна Европа след изграждане на връзката със Сърбия

След изграждането на газовата връзка със Сърбия страната ни ще бъде свързана с газовия хъб в Баумгартен (Австрия), както и с хранилищата в Унгария. По този начин ще бъдат диверсифицирани доставките на природен газ у нас.

Чрез тази газова връзка през територията на България към Централна Европа пък ще могат да бъде пренасян природен газ от средиземноморския и каспийския регион.

Това стана ясно от презентацията на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова по време на представянето на предпроектното проучване за изграждането на интерконекторна връзка между България и Сърбия в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), предаде БТА.

Разходите за това проучване са възлезли на 1 млн. лева с ДДС. Предварително от МИЕТ бяха приготвили 1,34 млн. лева за тази дейност. Сега спестените средства ще бъдат използвани за реализацията на газопровода.

Графикът за строителството вече е съгласуван между двете страни, но тепърва ще бъдат водени преговори със собствениците, през чиито земи ще минават тръбите. Предстои и избор на изпълнител, който да разработи окончателния технически проект. Очакванията са строителството да започне през октомври 2013 година.

Меморандумът за сътрудничество по отношение на този проект между двете страни беше подписан в началото на декември по време на специална церемония в Брюксел. Тогава са били уточнени почти всички параметри, включително и начина на финансиране и трасето, коментира от своя страна Евгени Консулов, който е ръководител на проекта. Той посочи още, че са правени проучвания на шест трасета.

Дължината на газовата връзка е 150 километра, от които 60 километра са на територията на България. Капацитетът е 2 млрд. куб. метра газ годишно.

2013 година ще премине под знака на газовите връзки – освен тази със Сърбия, напредва проектът за изграждане на газова връзка с Гърция. Очакванията са тя да започне да функционира през 2014 година. Първата копка по този проект ще бъде направена през пролетта, договориха на съвместно правителствено заседание премиерите на България и Гърция. 

През август 2012 година пък започна и изграждането на газова връзка с Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още