IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 200 хил. лв. ще е глобата за Лукойл заради замърсяване на въздуха в Бургас

В предприятието са правени тестове без да бъдат уведомени контролните органи

11:00 | 01.04.16 г.
Поне 200 хил. лв. ще е глобата за Лукойл заради замърсяване на въздуха в Бургас

В нощта срещу 31 март е регистрирано замърсяване на въздуха на Бургас – 36 пъти е превишено допустимото количество сероводород. Потвърдено е, че причинител на замърсяването е “Лукойл Нефтохим”.

Днес ще бъде издадено наказателното постановление, а самата глоба ще е между 200 хил. и 250 хил. лв., каза пред БНТ министърът на околната среда Ивелина Василева.

В предприятието през нощта са извършвани тестови работи по една от инсталациите и затова е имало превишаване в много високи норми. Това е причинило неудобство на гражданите, но не е имало опасност за здравето им, увери министърът. 

Тя определи поведението на оператора като недопустимо, защото той освен това не е уведомил за тестовете контролните органи.

До миналата година най-високата възможна глоба за замърсяване беше 100 хил. лв. Законът беше променен и санкцията беше увеличена до 500 хил. лв. за сериозни нарушения, каза Ивелина Василева.

Тя припомни, че през миналата година „Лукойл“ предизвика предизвика разлив на нефтени продукти с риск за защитени зони, бяха замърсени водата и почвата. Операторът е заплатил наложената му по стария закон глоба от 100 хил. лв.

По темата за оползотворяването на отпадъците тя коментира, че общата сума, налична по програма „Околна среда“ за изграждане на сепариращи инсталации в общините, е 563 млн. лв.

Василева поясни, че с планираната инсталация на стойност 135 млн. евро за оползотворяване на RDF гориво на площадката на ТЕЦ “София” ще се отопляват близо 30 хил. домакинства. По повод опасенията на природозащитници, че ще има допълнително замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) тя каза, че филтрите няма да допуснат това. И във Виена има такава инсталация, изтъкна министърът.

По програма „Региони в растеж“ общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на зарядни станции за електромобили, заяви още тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още